Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zihninizi Okuyan Kulaklıklar [SXSW 2022]

Zihninizi Okuyan Kulaklıklar [SXSW 2022]

Neurable tarafından sunulan Enten, EEG sensörleri yardımıyla beyin dalgalarını okuyarak kullanıcıların çalışma sürelerini optimize ediyor ve verimli çalışma ortamı yaratıyor.

Gün içinde aktif olarak çalıştığımız süreç boyunca dikkat kaybı ve odaklanma sorunları nedeniyle hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha yorgun hissediyoruz. Yetişmemiş işlerin ağırlığı, stres, zihinsel yorgunluk gün içinde verimli çalışamamanın sonucunda kişinin omuzlarına yük olarak biniyor.

Geçtiğimiz yıl SXSW’te beyin dalgası ve kalp atışı gibi değerleri takip ederek strese karşı müziğin gevşetici etkisini kullanan AlphaBeats girişimine yer vermiştik. SXSW Pitch finalistleri arasında da yer alan bu girişim, stres yönetimini sağlamayı amaçlıyordu. Benzer bir başka örnek nöroteknoloji girişimi olan Neurable tarafından sunulan Enten isimli akıllı kulaklık.

enten

Enten, beynin aktivitelerini ölçerek odaklanmaya yardımcı oluyor

2017 yılında Ramses Alcaide ve Adam Molnar tarafından kurulan Neurable, üretkenlik ve konsantrasyon için beynin çalışma düzeninden ilham alıyor. Yapay zeka sayesinde oyunu farklı bir noktaya taşıyan Neurable, akıllı bluetooth kulaklığıyla kullanıcının elektriksel aktivitelerini okuyor ve daha derin konsantrasyonla işlerini tamamlamasına yardımcı oluyor. Kulaklık dikkat dağınıklığı algıladığı zaman gürültü engelleme işlevini otomatik olarak artırırken müzik seçimlerini de zihnin optimum düzeyde performans gösterdiği ritimlere göre yapıyor.

Enten herhangi bir akıllı kulaklıktan farklı olarak çalışma performansınızı optimize ederek sürecin daha verimli olmasını sağlıyor. Kullanıcının dikkatinin dağılıp dağılmadığını anlamak için tıpkı AlphaBeats’te olduğu gibi EEG (beyin hareket faaliyetlerini sinyallerle ölçen görüntüleme sistemi) kullanıyor. Beyindeki elektriksel aktiviteleri tarayan 16 adet görünmez EEG sensörü kulak yastıklarının içinde yer alıyor. Yapay zeka sayesinde sensörlerden alınan veriler işleniyor Bluetooth bağlantılı bir uygulama aracılığıyla kullanıcı dostu bir çözüm üretiyor.

enten

Depolama sayesinde elde edilen veriler kişinin gün boyunca hangi aralıklarda en iyi şekilde çalıştığını infografiklerle gösterirken en uygun çalışma koşullarının sağlanması için kullanıcının plan yapmasına imkan tanıyor. Uygulama üzerinden alınan veriler gerekli görüldüğü takdirde iş rutininin nasıl değiştirilmesi gerektiği konusunda yol gösterici oluyor. Bununla birlikte dikkat dağınıklığı tespit edildiği anda kulaklık ara vermek için doğru bir zaman olabileceği uyarısında da bulunuyor. Kullanıcı tamamen odaklandığında ise telefonu sessize alabiliyor ya da “rahatsız etmeyin” özelliğini devreye sokabiliyor.

Odaklanmak için en uygun türde parçalardan oluşan çalma listeleri

Neurable, kulaklıkların müzik dinlemek ya da film izlemek için kullanılabileceğini hatta jak aracılığıyla VR setlere de adapte olabileceğini bildirtiyor. Kullanıcıların hangi şarkılarda daha verimli ve konsantre bir şekilde çalıştığını beyin dalgalarını okuyarak çıkarıyor ve bu verilere dayanarak müzik önerilerinde bulunuyor ya da uygun çalma listeleri hazırlıyor.

Ayrıca konum takibi sayesinde kişi dikkatini dağıtacak bir alana girdiği zaman uyarıda bulnuyor. Örneğin televizyon odasına giren kullanıcı dikkatini dağıtacak bir alana girdiği konusunda uyarılıyor. Hareket tabanlı müzik kontrolleri sayesinde göz kırpma veya baş sallama gibi hareketlerle müzik çalıp durdurmak, sıradaki parçaya geçmek ya da aramaları cevaplandırmak da mümkün oluyor.

Tek bir şarj süresince 12 saate kadar kullanılabilen Enten akıllı kulaklık geçtiğimiz yıl Indiegogo üzerinden fonlanmıştı. Ürünün önümüzdeki Mayıs ayı itibariyle satışa sunulması bekleniyor. Akıllı kulaklıklar, bu yıl 13 kategoride girişimlerin ödüllendirileceği SXSW Innovation Awards’un Wearable Tech kategorisi finalistleri arasında da yer alıyor.

Görsel: Neurable, Indiegogo