Türkiye pazarına beş yıl önce giren Yandex Navigasyon gerçek zamanlı trafik, anlık park yeri bilgisi gibi özelliklerle elde ettiği veriyi anlamlandırıyor. Geçtiğimiz sene 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde elde ettiği veriyi kullanarak önümüzdeki haftaki Kurban Bayramı tatilinde yaşanacak trafikten kurtulmak için ipuçlarını paylaştı.
Önümüz bayram. Kurban Bayramı ve sunduğu tatil birçok kişi akrabalarını veya ailelerini ziyaret etmeyi planlarken, birçok kişi de uzun bayram tatilini fırsata çevirerek seyahate gitmeye hazırlanıyor. Seyahate çıkmak çok keyifli, fakat işin bir de trafik boyutu var. Yandex Navigasyon geçtiğimiz yılın bayram verilerine dayanarak yaptığı analizle, İstanbul’dan ayrılmaya çalışırken tıkanan trafikte saatlerce beklemek istemeyenler için ipuçları hazırladı.
Cuma öğleden önce veya Cumartesi öğleden sonra yola çıkın
Analizde en sıkışık yerleri ve trafikte bekleme sürelerini belirleyen Yandex, yola çıkmak için ideal saatleri de ortaya çıkardı. Buna göre, trafikten minimum etkilenmek için 17 Ağustos Cuma günü öğleden önce veya 18 Ağustos Cumartesi günü ise öğleden sonra yola çıkmak gerekiyor.
Yandex Navigasyon analizde, seyahatlerin başlangıç günü ve toplam tatil günü sayısı açısından benzerlik göstermesi nedeniyle geçtiğimiz yılın Ramazan Bayramı döneminin verilerini dikkate aldı. Geçtiğimiz yıl bayram tatili için yola çıkan sürücülerin Cuma günü öğleden sonra başlayarak İstanbul’dan Anadolu Yakası yönünde köprü girişlerinde yoğunluk yarattığını gözlemlemiş marka. Bu yoğunluğa neden olan Anadolu Yakası sakinlerinin katılımı ile O-4 Karayolu (TEM) ve D-100 Karayolu (E-5) üzerinde Adapazarı gişelerine kadar oldukça uzun süren bekleme süreleri gerçekleşmiş. Yoğunluk Cuma öğleden sonra başlayarak ve zamanla yol üzerinde ilerleyerek Cumartesi günü öğle saatlerinde Adapazarı’na kadar devam etmiş.
Alternatif yollarla şehir içinde trafikten kaçının
Analizde, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Çevre Otoyolu ve Avrasya Tüneli kullanıcılara alternatif kaçış noktaları olarak öneriliyor fakat doğuya ilerledikçe bu alternatifler sonrası trafik yoğunluğuna dahil olacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.
Geçtiğimiz yıl bayramdan önceki Cuma günü, sabah 09.00-10.00 saatlerinde başlayan trafik, gün içerisinde yükselerek 14.00-18.00 saatleri arasında en yüksek seviyelere ulaşarak Avrupa – Anadolu yönünde köprü girişlerinde beklemelere neden olmuş. Yandex, bu yıl da benzer bir yoğunluğun belirtilen saat aralıklarında oluşabileceğini öngörüyor.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü yönünde, Ataköy Kavşağı’ndan Uzunçayır Kavşağı’na kadar olan bölüm 16.00-18.00 saatleri arasında yoğunlaşıyor. Normal bir Cuma günü trafiğine göre ortalama yolculuk süresi %24 artış göstererek 104 dakikaya kadar çıkıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yönünde ise Mahmutbey Kavşağı’ndan, Çamlıca bağlantısına kadar olan kısımda 14.00-18.00 saatleri arasında yolculuk süresi bu kez %42 artış göstererek 62 dakikaya çıkıyor.
TEM ve E-5’te Adapazarı Kavşağına kadar yoğun trafik
O-4 Karayolu’nda (TEM), Fatih Sultan Mehmet Köprüsü sonrası Çamlıca bağlantısından itibaren Adapazarı Kavşağı’na kadar olan bölümde kullanıcılar trafik çilesi yaşıyor. Saat 16.00’dan sonra gece yarısına kadar trafik yoğunluğunda yüzde 150’nin üzerinde artış yaşanarak, yolculuk süresi 2 saat 50 dakika ile 4 saat arasında seyrediyor. Bu yoğunluk gece yarısından sabah 09.00’a kadar olan sürede azalmadığı gibi %300’lere varan oranlarda artarak toplam yolculuk süresini 5 saate kadar çıkarabiliyor.
D-100 (E-5) Karayolu’nda ise Cuma günü saat 16.00 sonrasında yükselişe geçen trafik yoğunluğu akşam saatlerine kadar %60-80 oranında artış gösteriyor. Fakat D-100 Karayolu’ndaki asıl artış yine saat 22.00 sonrasında yaşanıyor. %100 oranında yükselişe geçen yoğunluk nedeniyle yolculuk süresi 3 saat 30 dakikayı bulabiliyor.
Görsel: Yandex Navigasyon, Nabeel Syed, Peter Hershey, Denys Nevozhai