Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yolların Ses Manzaraları

Yolların Ses Manzaraları

Yol ve uyku ilişkisine dikkat çeken Kanada Güvenlik Konseyi, sürücülerin yorgun araç kullanmamaları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla otoyol seslerinden oluşan bir müzik listesi hazırladı.

Kanada’da her yıl yaşanan trafik kazalarının yüzde 21’i uykulu halde araç kullanımından kaynaklanıyor ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Endişe verici istatistiklere karşın pek çok sürücü uykulu bir şekilde yola çıkmaktan kaçınmıyor. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Kanada Güvenlik Konseyi‘ne göre bu durum, sürücülerin otomobil sürerken yolun akışının ve yoldan gelen seslerin uyku getirme gücünü hafife almalarından kaynaklanıyor. Kanadalı kreatif ajans Taxi iş birliğiyle bir kampanya başlatan Konsey, yolların ne kadar uyku getirici olabileceğini hazırlanan Sleep Tracks adlı bir müzik listesiyle göstererek bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Sleep Tracks projesi için kampanya ekibi, ülkenin üç farklı eyaletinde bulunan otoyollarda yapılan uzun sürüşlerin seslerini kaydetti. Her bölge için özgün bir deneyim sağlamak amacıyla farklı ses ve arka planları kullanıldı. Ortaya üç farklı parça çıktı. Ontario, British Columbia ve Alberta eyaletleriyle aynı adı taşıyan parçaları dinleyenler, sırasıyla 401 numaralı otoyol, Coquihalla otoyolu ve sık sık yaşanan kazalarla gündeme gelen kötü şöhretli 63. otoyolda onlarca kilometre süren bir yolculuğa çıkıyor.

Sleep Tracks listesiyle birlikte 660 kilometre uzunluğundaki 401 numaralı otoyol 8 saat 17 dakika; 731 kilometrelik Coquihalla otoyolu 9 saat 9 dakika; 809 kilometrelik 63. otoyol ise 10 saat 12 dakika süren ücretsiz birer işitsel uyku yardımcısına dönüştü. Toplamda 27 saati aşan kayıtlar, sürücülerin araç kullanırken değil; yola çıkmadan önce yol seslerinin ne kadar sakinleştirici olabileceğine dair farkındalık yaratmak amacıyla evde dinlemesi için hazırlandı. Böylelikle bir yandan sürücüler yolun dinlendirici etkisini güvenli bir şekilde deneyimlerken diğer yandan da uykulu şekilde yola çıkmamaları konusunda ikna olmaları kolaylaşacak.

Kanada Güvenlik Konseyi Ulusal Projeler Müdürü Lewis Smith, “Sleep Tracks’in sürücüleri yolun hipnotik gücünü daha fazla ciddiye almaya teşvik edeceğini ve bu ülkede genellikle göz ardı edilen bir sorun olan yorgunlukla ilgili kazaların sayısını azaltacağını umuyoruz.” diyor. 20 Mart’ta dijital, sosyal platformlar ve TV’de yayınlanmaya başlayan bu yol güvenliği bilinçlendirme kampanyası için hazırlanan kayıtlar, hali hazırda Spotify ve Apple Podcasts üzerinden dinlenebiliyor.

Görseller: Instagram, Youtube