Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cam Silen Akıllı Robot

Cam Silen Akıllı Robot

Limodo'nun tasarladığı Window Wizard adlı akıllı robot, camları kullanıcının belirlediği tercihlere göre kendi kendine temizleyebiliyor.

Hayatın hızına yetişmekte zorlandığımız bir çağda temizlik yapmak da eskisinden zor bir iş haline geldi. Hem zaman hem de enerji isteyen bu ritüelin en zor taraflarından biri de cam temizliği. Üstelik üst katlarda oturanlar için hayati tehlike yaratan bir yanı da var. Peki düğün fotoğrafçılığından budist rahipliğe; kargo teslimatından bitki bakıcılığına kadar pek çok alana sızan robotlar bu alanda neden bir şeyler yapmasın? İşte akıllı robot Window Wizard, cam temizliğinde yardımımıza koşarak camların Roomba’sı olma yolunda ilerliyor.

Otonom cam temizleme robotu: Window Wizard

Window Wizard, Kuveytli startup Limodo tarafından yaratılmış. Kullanıcı robotun haznesine dilediği temizlik deterjanını koyabiliyor. Ardından dikey olarak pencereye yerleştirilen robot, güçlü vakumlama sistemi sayesinde pencereye adeta yapışıyor. Kablosuz uzaktan kumanda ünitesiyle veya iOS/Android uygulamasıyla akıllı telefondan robotu yönetmek mümkün. Ayrıca kullanıcı robotun hangi yönde hangi tipte hareket edeceğini de uygulamadan seçebiliyor. Aktive edildikten sonra kullanıcı tercihlerine göre harekete eden robot, 4 silindir üzerinde değiştirilebilir pedlerle camları temizlemeye başlıyor. Tıpkı Roomba’lar gibi Window Wizard da üzerinde ilerlediği yolu, camın sınırlarını ve köşelerini algılayabiliyor. Bu sayede kendisi de hasar görmeden işini yapabiliyor.

Ya aşağı düşerse?

Window Wizard, 4 metrelik bir kabloyla her yerden prize erişebilecek şekilde tasarlanmış. Ayrıca prizden uzak kalacağı alanları temizlerken 30 dakika boyunca çalışmasını sağlayacak yedek pille donatılmış. Bu yedek pil 2 saat içinde tamamen şarj oluyor. Şarjı bittiğinde ise bir tür askı sistemiyle (düşme önleyici sistem) cama sıkıca yapışıyor ve böylece aşağı düşmüyor. Yine de cihaz herhangi bir sebepten dolayı cama tutunma yeteneğini kaybederse diye 4 metrelik bir güvenlik ipiyle pencereye tutturulabiliyor. Böylece yere çarpıp hasar görmesinin önüne geçiliyor.

Limodo’nun iddiasına göre robotun en önemli özelliklerinden biri de sessiz bir şekilde çalışması. Çalışırken 6 desibelin altında ses çıkarıyor. Yine Limodo’nun belirttiğine göre 2,5 dakikada 1 metrekarelik bir alanı temizleyecek hıza sahip.

Window Wizard şu anda akıllı telefonla kontrol edilebilen en gelişmiş akıllı cam temizleyicilerden biri olsa da ilk değil. Birkaç yıl önce Winbot gibi bu türden cihazlarla çoktan tanıştık. Window Wizard şu anda Indiegogo’da fonlanıyor ve 9 gün sonra kampanya sona erecek. Bakalım hedeflediği fonu toplayacabilecek mi?

Görsel: Indiegogo