Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Volkswagen Elektrikli Otomobilleri Şarj Eden Otonom Robot Geliştirdi

Volkswagen Elektrikli Otomobilleri Şarj Eden Otonom Robot Geliştirdi

Volkswagen, otonom robot ve mobil pil takımlarından oluşan bir sistem geliştirdi. Bu sistemle park halindeki elektrikli otomobiller bu robotlar aracılığıyla şarj edilebilecek.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, elektrikli otomobilleri herhangi bir insan müdahalesi gerektirmeden şarj edebilen otonom robotunu duyurdu. Robot, mobil uygulama veya V2X (vehicle-to-everything) protokolü – otonom araçlarda kullanılan bir bağlantı protokolü – aracılığıyla başlatılmasının ardından şarj edilmesi gereken araca kendi kendine gidecek ve aracı şarj edecek. Prototip aşamasındaki robot, 1 Ocak 2019’da Volkswagen çatısı altında kurulan ve Volkswagen için stratejik bileşenlerin geliştirilmesinden sorumlu Volkswagen Group Components’in imzasını taşıyor.

otonom robot

Otonom robot ve mobil pil takımlarından oluşan bir sistem

Volkswagen’ın geliştirdiği şarj sistemi yalnızca otonom robot ile sınırlı değil. Robotun yanı sıra pil vagonları olarak da bilinen esnek ve hareketli enerji depolama cihazları da sistemin bir parçası. Robotun görevi, bu mobil pil takımlarını şarj istasyonundan alıp otomobillerin yanına götürmek ve şarj işlemini başlatmak. Aslında bir bakıma pompacılık görevini üstleniyor diyebiliriz. Robot her araca bir mobil bir pil paketi bağlayıp otoparktaki birden fazla aracı aynı anda şarj edebiliyor. Şarj işlemi bittikten sonra pil takımını topluyor ve tekrar kenardaki şarj istasyonuna çekiliyor. Tamamen dolu olan bir pil takımı, yaklaşık 25 kilowatt saat enerji içeriğine sahip. Entegre şarj elektroniği sayesinde pil takımı, araç üzerinde 50 kilowatt’a kadar hızlı şarj olanağı sunuyor.

Robot kameralar, lazer tarayıcılar ve ultrasonik sensörlerle donatılmış. Bu kombinasyon sayesinde olası engelleri algılayabiliyor ve otoparkta araçlara ya da kendine zarar vermeden serbestçe dolaşabiliyor. Otoparklarda kullanılabilecek sistemin ne zaman hizmete gireceği ile ilgili ise net bir tarih verilmemiş.

otonom robot

Görsel: Volkswagen