2015’ten bu yana her yıl olduğu gibi bu yıl da Web Summit’i Akbank ile birlikte yakından takip ettik ve pandeminin gölgesindeki dünyadan son teknoloji trendlerini sizlere aktardık. Konferans süresinde her günü canlı yayınlar üzerinden özetleyip sizlerle paylaştık. Bu özetlere buradan erişebilirsiniz. Bu süreçte Akbank ailesinden Organizasyonel Gelişim Bölüm Başkanı Kayhan Yavaş ve İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü ile de çok etkileyici birer canlı yayın gerçekleştirdik. Bu yayınlarda dile getirilen öngörüler; çalışanlar, kariyer yolu çizmek isteyen gençler ve işverenler için eşsiz bir kılavuz niteliğinde. Yayınların ana odak noktaları ise uzaktan çalışma biçimlerinin iş hayatına etkileri ve dijital dünyadan devam eden etkinlikler oldu. Kayhan Yavaş ve Murat Göllü hem Akbank özelindeki değişimleri, hem kendi deneyimlerini hem de geleceğe dair gözlemlerini anlattı. Web Summit oturumlarını gölgede bırakacak denli faydalı ve keyifli birer canlı yayın gerçekleştirdik.
Kayhan Yavaş, iş hayatının uzaktan çalışmayla ne tür bir dönüşüm yaşamakta olduğunu anlattı
Akbank insan ve kültür iş biriminde 19 yıldır görev yapan Kayhan Yavaş ile öncelikle pandemi sonrası Akbank’ın nasıl bir süreçten geçtiğini çalışma biçimlerinin nasıl pandemiye adapte olduğunu konuştuk. Akbank’ta genel müdürlük ekipleri, 18 Mart’tan itibaren 2 kademeli olarak evden çalışma sistemine geçmiş. Şubelerde ise dönüşümlü olarak uzaktan çalışma uygulamasına başlanmış. İnsan sağlığını ön plana koyarak bir iş planı oluşturmuşlar ve bunu uygulamaya devam ediyorlar.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Pandemi sonrası iş hayatında eskiye dönüş olmayacağı söyleniyor. Evden çalışma daha çok tercih edilecek ve çalışanlar tarafından da talep edilecek. Kayhan Yavaş’ın bu konudaki yorumu şöyle oldu: İlk önce “uzaktan çalışmaya çalışma” şeklinde hayatımıza giren uzaktan çalışma, daha sonra her şeyin planlanmasıyla rutine dönüştü. Bir gün zaten hayatımıza girecek olan uzaktan çalışma sistemine hızlıca geçiş yapmış olduk. İş hayatı salgın öncesi döneme geri dönmez. Mutlaka bir takım değişiklikler olacak. Deneyimlendiği için uzaktan çalışma çalışanlar tarafından daha çok talep edilecek. Çalışanın mutluluğunun ve verimliliğin şirkete olumlu yansıması, bu sistemi işveren için tercih edilebilir kılacak. Bazı alanlar tamamen uzaktan çalışmaya geçilecek. 2 sene önce bu sistem ütopya gibi değerlendirilirken artık hayatın bir gerçeğine dönüştü. Şirketlerin giyim kodları bile değişti. Bunların çoğu eskiye dönüş olmadan decam edecek.
Uzaktan çalışmanın uzun vadede şirket kültürüne etkileri hâlâ soru işareti
Zaman geçtikçe ekibe yeni arkadaşlar katılmaya başladıkça, bu yeni gelen kişilerin başladıkları kurumdaki insanları yalnızca Zoom ve WebEx gibi uygulamar aracılığıyla gördükleri bir gerçek. İş yerini görmediler, yöneticilerini sadece işle ilgili konuşurken görüyorlar. Şirket içinde iş harici kurumu kurum yapan iletişim biçimlerini deneyimlemediler. Kısa vadede bu problem olmayabilir belki. Fakat uzaktan çalışma ya da hibrit çalışma yönteminin orta ve uzun vadede devam etmesi halinde ekipteki bu insanların sayısı artacak. Bunun da uzun vadede şirket kültürünü nasıl etkileyeceğini göreceğiz.
Mekandan bağımsız çalışma biçimi global kariyer fırsatlarına nasıl yansıyacak? İş hayatına yeni girecek insanlar ne yapmalı?
Kayhan Yavaş’a iş hayatına yeni girecek kişilere tavsiyelerinin ne olduğunu da sorduk. Mekandan bağımsız çalışma imkanının sınırsız bir imkan olduğu fark ettikten sonra iş dünyası, yeteneğin arzının sınırlı olduğu alanlarda farklı ülkelerdende aralarına yetenek ve uzmanlık katmak için harekete geçecektir. Zaten bir hareketlenme de başladı. Özellikle tasarım ve yazılım gibi alanlarda “global çalışanlar” var artık. Bu anlamda uzmanlığın ve iş gücünün daha ucuz olduğu yerlerden daha değerli olduğu ülkelere bir akış söz konusu olacak. Bu yetenek akışının çok hızlı olacağını söylemek mümkün. Yan komşunuzun Finlandiya ya da İsveç’te bir şirket için evden çalıştığını öğrendiğinizde şaşırmayacağınız günler gelebilir. Aynı şekilde yerel anlamda da bağımsızlık artacak.
Kariyer planı nasıl yapılmalı böyle bi dönemde?
Şimdiye kadarki kariyer planlarının değişmesini gerektiğini vurgulayan Yavaş, seçenek özgürlüğü sunacak alanlara yönelinmesini tavsiye ediyor. Bazı aşırı uzmanlık gerektiren alanların yapay zekaya devredileceği olası. Örneğin gelecekte bir salgının aşısını yapay zeka 45 dakikada bulabilir. Kariyer planı yaparken bunların da göz önünde bulundurulması gerek.
Kayhan Yavaş’a göre iş hayatının kurallarının sürekli değişeceğine alışmamız gerek. Farklı işlere kolay adapte olabilmemiz gerek. Gündemi yakından takip etmeli ve çokdisiplinli bir şekilde ilerlemeye çalışmalıyız. Dünya tarihindeki çokdisiplinliliğin en ünlü örneği Leonardo da Vinci. Elbette hepimiz onun gibi olamayız ama rol model olarak alabileceğimiz bir isim. Özetle dönüşebilir olmayı hedeflememiz gerekiyor.
Murat Göllü ile dijital dünyaya taşınan Akbank etkinliklerini ve iş yaşamındaki değişimleri konuştuk
Web Summit’e paralel olarak İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü ile çok samimi ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Göllü hem Akbank özelinde hem de kişisel olarak pandemi sürecinden nasıl etkilendiğini bizimle paylaştı.
Murat Göllü, herkesin bir anda online dünyayı yeniden keşfettiğine vurgu yaptı. Bunun Akbank’ın işlerine ve etkinliklerine nasıl yansıdığını açıkladı. Akbank Sanat fiziksel dünyanın yanı sıra dijital dünyada da halihazırda varlık gösteren bir kurum. Dijital etkinliklere uzun zamandır sıcak bakmalarına rağmen bazen “kabul görür mü, kim izleyecek?” gibi kaygılarla dijitalde geri adım attıklarını anlattı. Şimdi ise bu etkinlikleri hızla gerçekleştirmeye başladıklarını belirtti. Örneğin Akbank Caz Festivali’nin 30. yılındayız ve caz konserlerini internet üzerinden gerçekleştirdik. Çocuk etkinlerinin tamamını dijital ortama taşıdık. Kısa film festivalinin kapanış törenini de yine online olarak gerçekleştirdik.
Akbank Caz Festivali artık Spotify, Apple Music, Deezer ve Fizy’nin de aralarında bulunduğu 156 ayrı dijital müzik platformunda
Akbank Caz Festivali için Dün, Bugün, Yarın adlı bir albüm hazırladığına ve bu albümde 30 eser sunulduğuna dikkat çeken Göllü şu anda albümün Spotify’dan Apple Müzik’e bütün müzik mağazalarında yerini aldığını belirtti. Bunun pandemi sona erdiğinde fiziksel etkinlik yapmayacakları anlamına gelmediğini de ekledi. Örneğin önümüzdeki yıl bu etkinlikleri yine fiziksel ortamda gerçekleştirebilmeyi umuyorlar.
Murat Göllü’ye göre iş yaşamında bazı etkinlikler hep dijitalde kalmaya devam edecek. Örneğin iş toplantılarının bir kısmı online olarak devam edecek. Çünkü bunun için gerekenden fazla zaman harcandığının artık herkes farkında. Ancak fiziksel ortamda yapabildiğimiz bazı şeyleri de fiziksel olarak yapmaya devam edceğiz. İkisinin karışımı, hibrit bir sistem hakim olacak.
Bankacılık sektörü teknoloji adına ilerici bir sektör. Rakibmiz sadece bankalar değil. Bizim rakibimiz, artık telefonda yanımızda duran uygulama. Bankalar bunun farkında olarak çok büyük yatırımlar yapıyorlar. Diğer taraftan finansal teknoloji şirketleri ile de rakabet etmek ve gerektiğinde iş birliği yapmak gerekiyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bir profesyonelin pandemi dönemine dair kişisel deneyimleri
“Pandemi sürecinde sizin kişisel deneyimleriniz nasıl oldu? Ofisten eve geçtiğiniz ilk izolayon döneminde neler hissetiniz?” sorusuna ise Murat Göllü şöyle yanıt verdi:
“Trafiğe çıkmıyor olmaktan çok memnunum. Sabahları 1-1,5 saat sürüyordu yol. O süreyi kendime ve işime ayırmış oluyorum. Zor olan ise çalışma arkadaşlarımdan uzak olmak. Duyguları ölçemiyoruz. Hangi arkadaşımın canı sıkkın göremiyorum. Bir aradayken ayak üstü yapılan konuşmalar bile bazı sorunları kolayca çözüyordu.”
Görsel: Akbank