Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA’nın 70 Yıllık Geleneği Sona Eriyor

IKEA’nın 70 Yıllık Geleneği Sona Eriyor

IKEA'nın 70 yıldır devam eden ve her yıl düzenli olarak yayınlanan basılı katalog geleneği 2021 yılı için yayınlanan katalog ile sona eriyor.

IKEA denince akla gelen şeylerden biri her yıl marka tarafından düzenli olarak basılan kataloglar oluyor. 50 farklı pazarda 32 dilde basılan katalog, 2016 yılında 200 milyon kopyaya yakın basılıp dağıtılmıştı. 70 yıldır kesintisiz devam eden basılı yayın her yıl kapağıyla birlikte o senenin mobilya modasına dair ipuçları verirken kataloğun içinde ürünlerin tanıtımından alanların nasıl verimli kullanılabileceğine dair farklı konularda bilgiler yer alıyordu.

Artık basılı ve dijital IKEA kataloğu olmayacak

İlk katalog 1951 yılında yayınlanmıştı. 2000 yılına gelindiğinde ise katalog ilk defa hem basılı hem de çevrim içi olarak kullanıcılara sunuldu. 1951 yılından 2015 yılına kadar tüm IKEA kataloglarının kapaklarını IKEA Kataloglarının Geçmişten Günümüze Değişimi haberinde sizlerle paylaşmıştık. Şirket, duygusal ancak mantıklı olacak bir kararla 70 yıldır devam eden basılı katalog geleneğini 2021 yılı için hazırlanan katalog ile sonlandırıyor. Bu kararın arkasında basılı kataloğu okuyan kişi sayısının azalması ve markanın gün geçtikçe daha dijitale yönelmesi geliyor.

Tüketici alışkanlıkları değişti

IKEA Genel Müdürü Konrad Grüss, tüketicilerin medya tüketim alışkanlıklarının ve davranışlarının değişmesi, kataloğa olan ilginin azalması ve aynı zamanda markanın dijital yatırımlarını artırması sebebiyle böyle bir karar aldıklarını açıkladı.

IKEA çevrim içi parkende satışlarını geçtiğimiz yıl yüzde 45 oranında artırdı. Müşteriler artık internet sitesinden, telefon uygulamalarından veya sosyal medya kanallarından iletişime geçiyor. Konrad Grüss, bu nedenlerden dolayı ne basılı ne de dijital bir katalog oluşturmaya gerek duymadıklarını ifade ediyor.  2021 yılı itibariyle IKEA’nın ikonik kataloğu artık tamamen tarih olacak. Konrad Grüss; markanın ev mobilyası bilgilerini, ürünlerini ve çözümlerini yeni yollar, formatlar ve alanlar aracılığıyla duyurmaya ve insanlara ilham vermeye devam edeceklerini ifade ediyor.

Görsel:IKEA 1, 2