Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tamamen Rötuşsuz Mankenlerle Bir Moda Kampanyası

Tamamen Rötuşsuz Mankenlerle Bir Moda Kampanyası

Missguided, #MakeYourMark kampanyasında tamamen rötuşsuz bedenler aracılığıyla bedenimizi olduğu gibi sevmenin önemini hatırlatıyor.

Beden olumlama (body positivity) hareketi, aslında kendini olduğun gibi sevme hareketi, yükselen bir trend. Markalar, bir süredir bizleri; bedenlerimizi gerçek haliyle, kusurları ve bizi biz yapan ayrıntılarıyla sevmeye çağırıyor. Rötuşlu kusursuzluk yerini yavaş yavaş çillere, lekelere, selülitlere, çatlaklara, fazla kilolara ve daha nice “kusura” bırakıyor ve kendimizi daha çok bulabileceğimiz, gerçek bedenler görüyoruz. Moda dünyası buna çekimser yaklaşsa da bu çerçevede yakın zamanda yazdığımız Diesel’in “Go With the Flaw” haberini yapmıştık. Şimdiyse benzer bir yaklaşımla, hatalarımızı yücelten ama bunu daha güçlü ve daha gerçek bir şekilde yapan bir kampanya da perakende zinciri Missguided’dan geldi.

Missguided’ın geçtiğimiz günlerde yayına giren #MakeYourMark kampanyası,  oldukça geniş kapsamlı bir hareket. 9 kadın çevresinde şekillenen #MakeYourMark; tamamen rötuşsuz bıraktığı görselleriyle beden olumlama hareketi adına sağlam ve cesur bir adım.

9 Farklı Kadın ve 9 Farklı Beden

Kampanyanın yüzleri olan ve “Babes of Missguided” (Missguided’ın bebekleri) olarak tanımlanan bu kadınlar farklı iş kollarından. Aralarında mankenler de var, tasarımcılar da,  aktivist ve blog yazarları da. Manken Emily Ador, aktivist Felicity Haywards, sanatçı Jade Laurice, blog yazarı Sam Roswell, büyük beden mankeni Tinar gibi pek çok isim kampanyada yer alıyor.

rötuşsuz_missguided_makeyourmark_bigumigu9

Bu kadınlar, kampanyanın ana platformu diyebileceğimiz internet sitesinde detaylı bir şekilde tanıtılıyor. Kim oldukları, ne yaptıkları gibi bilgilerin yanı sıra kendini sevme, beden olumlama ve dünyanın dayattığı kusursuzluk algısı hakkındaki düşünceleri de sunulmuş. Bunun yanı sıra onları daha iyi tanıyabileceğimi videoları ve fotoğrafları da mevcut. Tabii en önemli ayrıntı, sunulan tüm görsel malzemenin rötuşsuzluğu.

Videolar ve sitede verilen alıntılarda bu kadınların özgüvenini görüyoruz. Bazıları bedeninin yumuşacık olmasına bayıldığını söylerken, bazıları sağlam bir bedeni olduğu için memnun olduğunu belirtiyor. Kimileri genç kızlara güç verebildikleri için duydukları mutluluğu paylaşıyor. Ortak noktaları ise, toplum ne talep ederse etsin, bu kadınlar kendilerini oldukları gibi sevmesi, hatalarını veya kusurlarını saklamaya gerek görmemesi. Bu cesaret ve kendine güveni izlemek gerçekten çok keyifli.

Kusursuzluk Diye Bir Şey Yok

Kampanyanın mesajı, internet sitesinde de verildiği üzere: “Fuck perfection. It doesn’t exist.” Kibarca çevireyim: “Yemişim (!) kusursuzluğu. Öyle bir şey yok.” Yanlış mı? Değil tabii. Kusursuzluk diye bir şey, gerçekten yok. Dolayısıyla burada da dayatılan kusursuzluğu dışında bir dünya görüyoruz. Her beden tipinden, her ırktan, yaştan, kilodan kadın bizlere kendi gerçeğini sunuyor ve bu gerçeği sevmenin önemini hatırlatıyor.

Marka, sitesinde modellerinin “kusurlarını” asla yok etmeye çalışmayacağına dair bir de söz veriyor. Bu moda dünyası adına oldukça önemli bir adım. Ne de olsa, Photoshop ve rötuş işleri biraz da kendilerinin işi. Ve böyle bir dünyada; uzun boylu, uzun bacaklı, sıfır beden ya da dayatılan her neyse o özelliklere sahip olmayan kadınları da var eden bir kampanya, değerli bir şey.

rötuşsuz_missguided_makeyourmark_bigumigu

rötuşsuz_missguided_makeyourmark_bigumigu

rötuşsuz_missguided_makeyourmark_bigumigu rötuşsuz_missguided_makeyourmark_bigumigu

rötuşsuz_missguided_makeyourmark_bigumigu

rötuşsuz_missguided_makeyourmark_bigumigu

rötuşsuz_missguided_makeyourmark_bigumigu

Sosyal Medyadan Övgü

#MakeYourMark, kadınların kendilerini özdeşleştirebileceği, doğru temsil edildiklerini hissettiği, güç ve ilham veren bir kampanya olmuş . Bu sayede de internette büyük beğeni topluyor. Sosyal medya (özellikle de kadınlar) kampanyayı yerlere göklere koyamıyor. Demek ki gerçek bir ihtiyaca yanıt vermeyi başarmış, hala görsel rötuşlayan markalara duyurulur.

Görsel: Missguided