Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bildiğimiz Havuz Kurallarının Ötesinde Yeni Kurallar Geliyor

Bildiğimiz Havuz Kurallarının Ötesinde Yeni Kurallar Geliyor

Mayo markası Chromat, pek çok farklı beden tipini kapsayan Pool Rules kampanyası ile beden olumlama adına önemli bir adım atıyor.

İnsanın kendini olduğu gibi beğenmesi akımı günümüzde giderek yükseliyor. Pek çok marka reklamlarında farklı vücut tiplerini ve doğallığı, gerçek güzelliği kucaklamaya başladı. Rötuşsuz mankenlerle moda çekimleri, saklanmayan vücut kılları, kusurları kucaklayan işler… Kapsayıcı vizyonuyla bilinen mayo markası Chromat ise tüm bunları harmanlayan bir beden olumlama işiyle karşımızda.

Genel olarak beden olumlama işleri konunun bir yönünde daha çok odaklanıyorlar. Chromat’ın yeni kampanyası Pool Rules, gerçekten her tür bedeni, tüm farklılıkları kucaklayan bir iş. Dolayısıyla pek çok önemli konuya aynı anda değiniyor. Yaş ayrımcılığından transfobiye, kilo baskılarından selülit ve çatlaklara, engellerden yara izlerine, vücut kıllarından yenen yiyeceklere… Reklam ajansı Berlin Cameron tarafından hazırlanan kampanya altında birçok alt başlık bir arada duruyor.

10 Maddede Havuz Kuralları

Chromat’ın önerdiği havuz kurallarını yansıtan Pool Rules; manifesto-vari bir liste ile olması gerekeni söylüyor. Buna göre havuzda:

  1. Hoş görüsüzlük hoş görülmeyecek.
  2. Yedikleri şeyler yüzünden insanlara kendileri kötü hissettirilmeyecek.
  3. Yaş sınırı olmayacak.
  4. Yara izleri ve çatlaklar kabul görecek.
  5. Tüm vücut kılları beğeni görecek.
  6. Her tür yetenek ve engel kabul görecek.
  7. İngilizcedeki she ve he ayrımına istinaden, kişinin tercih ettiği kişi zamirleri kullanılacak.
  8. Selülit kutlanacak.
  9. LGBT+ topluluğu ve toplum içi sevgi gösterileri sınırlandırılmayacak.
  10. Beden polisliği yasaklanacak.

chromat_pool rules_Berlin Cameron_bigumigu_

Birbirinden Farklı Modellerle Beden Olumlama

Pool Rules, kuralların yanı sıra bir de Chromat Babeguard (#ChromatBabeGuard) ismini verdiği mankenlerini tanıtıyor. Kullandığı birbirinden çok farklı 5 mankenle konunun farklı bir eksenine değiniyor. Kampanyada kullanılan modeller, bir nevi cankurtaran görevi görüyor ama amaçları insanları havuzda boğulmaktan kurtarmak değil; özgüvensizlik içerisinde boğulmaktan kurtarmak. Hepsinin havuz kenarında özellikle kolladığı kadınlar var.

Ampüte model Mama Cax; yara izlerine sahip, engelli veya ampütasyon geçirmiş, bu nedenle kendilerini mayoyla rahat hissetmeyen kadınları temsilen orada. Meme kanseri nedeniyle geçirdiği mastektomi ile de bilinen LGBT+ model Ericka Hart; kendisi gibi siyah ve LGBT+ kadınları kolluyor. Özellikle çok kadınsı görünüme sahip transların ve lezbiyenlerin sıklıkla tacize ve istenmeyen davranışlara maruz kaldığını belirten Hart; bu kadınların toplum içinde rahat ve güvende hissetmeleri için orada olduğunu belirtiyor. 55 yaşındaki büyük beden mankeni Emme, tüm kadınların değerlerinin farkına varabilmesi  için kampanyada yer alıyor. Filipinli-Amerikalı trans model Geena Rocero ise trans veya değil; bir topluluğa ait olduğunu hissetmeyen tüm kadınların yanında olmak istediğini söylüyor. Amacı; onlara bedeninden utanmamanın önemini hatırlatmak. Büyük beden mankeni ve beden olumlama aktivisti Denise Bidot ise yine kendini sevmenin ve kendini kabul etmenin önemine dikkat çekiyor.

Chromat’ın kampanyası güçlü ve kapsayıcı bir iş. Bazı insanların reklamlarda görmeyi istemeyeceği selülit, çatlak, kıl, yara izi, ampütasyon gibi şeyleri hiç çekinmeden ortaya koyuyor ve bunların doğal şeyler olduğunu, bunlardan utanmamak gerektiğini vurguluyor. Kusursuz olma baskısı altında ezilmek ve kendini kötü hissetmek yerine olduğun gibi olabilme hakkını savunuyor. Marka yüzü olarak kullanılan benzersiz kadınlar aracılığıyla da kendini sevmenin, cesaretin ve hoş görünün önemine dikkat çekiyor. Böylece pek çok kadına ilham ve güç vermeyi başarıyor.

chromat_pool rules_Berlin Cameron_bigumigu_10 chromat_pool rules_Berlin Cameron_bigumigu_

chromat_pool rules_Berlin Cameron_bigumigu_

Künye:

Reklamveren: Chromat
CEO: Becca McCharen-Tran
Yaratıcı Tasarım Yönetmeni: Ben Ritter
Reklam Ajansı: Berlin Cameron
Ajans Başkanı: Jen DaSilva
Yaratıcı Yönetmen: Michael Milligan
Sanat Yönetmeni: Kristy Heilenday
Reklam Yazarı: Megan Adamson-Jackes
Strateji: Tina Yip – Senior Strategist
Yapımcı: Sandra Bueno
Fotoğraf: Anastasia Garcia
Kamera Arkası Fotoğraf: Alice Tersey Regan
Film: Coco Layne, Grace Naw

Görsel: Chromat Blog