Hayatı paylaştığımız patili dostlarımızı iyi tanımak; onların ihtiyaçlarını, sağlık durumlarını iyi anlayabilmek adına önemli. Elbette zamanla bunu büyük oranda başarabiliyoruz. Öte yandan “bize anlatamadıkları başka dertleri, ağrıları, sızıları var mıdır?” diye de düşünmeden edemiyoruz. Bu iletişimi güçlendirmek adına kimi zaman MeowTalk gibi uygulamalar yardıma koşuyor. Yapay zeka ve makine öğrenme teknolojilerini kullanan bu uygulama, kedilerin dilini anlamakta yardımcı oluyor. Birazdan anlatacağım Tably isimli uygulama da kedilerin ruh halini analiz edip insanlara tercüme edebiliyor.
Tably de tıpkı MeowTalk gibi yapay zeka ve makine öğrenme teknolojilerini kullanıyor. Ancak MeowTalk ses verileri üzerine yoğunlaşırken, Tably fotoğraflar üzerinden kedilerin durumunu analiz ediyor. Uygulamayı kullanmak için tüylü dostunuzun akıllı telefonla net bir portre fotoğrafını çekmeniz ve uygulamaya yüklemeniz yeterli.
Tably, tüylü dostunuzun sağlık durumuyla ilgili bir terslik olup olmadığını anlamanıza yardımcı oluyor
Tably’nin arkasındaki şirket olan Sylvester.AI’ın açıklamalarına göre uygulama, Feline Grimace Scale‘e dayanıyor. Feline Grimace Scale, bilim insanları tarafından hayvanların ağrılarını yüz ifadelerine dayalı olarak belirlemek için kullanılan geçerliliği kanıtlanmış bir araç. Bu sayede; bıyık değişiklikleri, kulak konumları ve buna benzer verilerin varlığına ve belirginliğine bağlı olarak puanlama sitemiyle analiz yapılabiliyor. Sylvester.AI’deki geliştiriciler, bu tür bir objektif puanlamanın makine öğrenimi için mükemmel bir kullanım örneği olduğunu fark etmişler ve Tably de böyle doğmuş.
Tably; bir kediyle aynı evi paylaşan insanların, veterinerlerin ve elbette en başta kedilerin yaşamını kolaylaştırmak için geliştirilmiş. “Kediler acılarını gizleme konusunda beceriklidirler, bu da birçok kedi severin kedilerinin duygularını yanlış yorumlamasına yol açıyor. Yapay zeka bu hatayı ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.” diyor Sylvester.AI ekibi.
Sylvester.AI başka hayvanlar için de bu tür uygulamalar üretmeyi planlıyor
En iyi sonuçları elde etmek için kedinin yüzünün temiz, iyi aydınlatılmış bir fotoğrafını çekmeniz gerekiyor. Sylvester.AI ekibi, yeterince yüksek kaliteli fotoğraflar sağladığınızda, uygulamanın sonuçlarının doğru olacağına dair iddialı. Doğruluk oranının da %97 olduğunu belirtmişler.
Tably şu anda beta aşamasında ve Sylvester.AI internet sitesine kaydolarak kedinizin ruh halini deşifre etmeye başlamak için katılabilirsiniz. İlk denemede reçete kodu istiyor. Ancak iki üç kez daha giriş yapmayı denerseniz kodu girmeden giriş yapabiliyorsunuz. O da olmazsa kedi ebeveyni olarak giriş yapmak yerine veteriner girişi seçeneğini tıklayabilirsiniz. Böylece uygulamaya kod girmeden rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. Uygulama resmi olarak piyasaya sürüldüğünde hem iOS hem de Android için geçerli olacak. Ancak bunun ne zaman olacağı konusunda henüz bir bilgi verilmemiş. Şirket, Tably’yi hizmete soktuktan sonra bu teknolojiyi diğer hayvanlar için de kullanıma sunmayı planlıyor.
Görsel: Sylvester.AI