Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İntihar Eğilimini Tespit Edebilen Uygulama

İntihar Eğilimini Tespit Edebilen Uygulama

ABD’li lise öğrencisi Siddhu Pachipala, intihar eğilimini erken tespit edebilmek amacıyla SuiSensor isimli bir yapay zekalı uygulama geliştirdi.

Teksas, Houston’daki The Woodlands College Park Lisesi öğrencisi olan Siddhu Pachipala, yapay zekanın intihar eğilimlerinin belirtilerini erken tespiti ve bu olası intiharların önlenebilmesi için SuiSensor’ı geliştirdi.

Yapay zeka işin içine girince en temel soru, onu eğitecek veri kaynağının ne olduğu. Pachipala, profesyoneller tarafından yapılan tıbbi araştırmaları ve bu araştımaların yayınlandığı dergilerden elde ettiği verileri kullanmış. Genç yazılımcı, bu teknolojinin eskimiş teşhis yöntemlerinin yerini alabileceğine inanıyor. Gençlerin meşru intihar belirtileri göstermesinin çok uzun sürdüğünü ve erken önlemenin onları kurtarmanın anahtarı olabileceğini düşünüyor. Uygulamanın dayandığı bu temel göstergeler; ruh hali değişikliklerini, umutsuzluğu ve çevrelerindeki diğer kişiler tarafından fark edilemeyebilecek uyku düzeni değişikliklerini içeriyor.

Yapay zeka, kullanıcının yazı kalıplarını tarayıp analiz ediyor

SuiSensor, kullanıcısının bu olumsuz düşüncelere sahip olup olmadığını analiz etmek için onun tarafından oluşturulan metinleri tarar. Doğal dil sistemi, daha büyük bir şeye dönüşmeden önce genellikle bu tür riskleri gösterebiliyor. O yüzden uygulama insanların yazı kalıplarını arıyor.

intihar önleme yapay zeka

Kullanıcının, yakınındaki bir profesyonelle irtibata geçmesini sağlayabiliyor

Uygulama, kullanıcının çözülmemiş daha derin sorunlar yaşayıp yaşamadığını görmek için girebileceği bir test de içeriyor. Sonuçlar bir sağlık kuruluşu ile paylaşılabiliyor ve hatta uygulama üzerinden insanların profesyoneller ile temasa geçmesi sağlanabiliyor.

Pachipala, uygulamanın tahminlerinin %98’lik bir doğruluğa sahip olduğu iddiasında. Harvard Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Matt Nock da, makine öğreniminin bu tür sorunlara yardımcı olmada faydalı olabileceğini düşünüyor. Ancak, sohbet robotları henüz her şeyin çaresi olacak düzeyde yeterli bulunmuyor. Akıl sağlığıyla ilgili internet sitelerini ve uygulamaları denetleyen Colorado merkezli Nathaan Demers, Pachipala’nınki gibi araçların, insanların akıl sağlığı hakkında daha iyi bilgi sahibi olmalarını sağlayacak bir sektörel boşluğu doldurabileceğini belirtiyor.

Pachipala, bu uygulamayla Regeneron Science Talent Search yarışmasına katılmış. Yarışmada dokuzuncu olmuş ve 50.000 dolarlık ödül almış. Henüz genel kullanıma hazır olmadığı için uygulama Google Play ya da App Store’da mevcut değil.

Yapay zeka ile sağlık alanında yaratılan diğer yeniliklere buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Unsplash 1, 2