Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kanalizasyon Sörfü

Kanalizasyon Sörfü

Surfers Against Sewage, Birleşik Krallık'taki su kirliliğine dikkat çeken farkındalık kampanyası için kanalizasyon atıklarından üretilen geri dönüştürülmüş sörf tahtası tasarladı.

Birleşik Krallık’ta deniz ve okyanus yaşamını korumak üzere çalışmalar yürüten kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Surfers Against Sewage, ülkedeki su ve kanalizasyon şirketleri ile hükümetin su kirliliği konusundaki eylemsizliğine lağım atıklarını kampanya malzemesi yaparak tepki gösterdi. Londra merkezli kreatif ajans Mr. President iş birliğiyle hazırlanan kampanya kapsamında kanalizasyon atıklarından  geri dönüştürülmüş ‘Floater’ adlı bir sörf tahtası üretildi.

Benthos Surf şirketinin ödüllü sürdürülebilir tasarımcısı Niall Jones‘un imzasını taşıyan ‘Floater’ adlı sörf tahtası için denizden alınan ham lağım suyu ve diğer atıklar geri dönüşüm yoluyla reçineye dönüştürüldü. Sörf tahtasının üst kısmına, tahtanın içinde bulunan yaklaşık 2 litrelik lağım suyunu gösteren bir de pencere eklendi. Sörf tahtasının içine konulan lağım suyu, Cornwall’da sistemlerin taşmasına neden olan şiddetli yağışın ardından toplandı. Su kirliliğiyle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla üretilen sörf tahtası, okyanus atıklarının sadece sörf yapmak için değil, aynı zamanda ne kadar yıkıcı olabileceğini göstermek üzere kasıtlı olarak güzel ama iğrenç şekilde tasarlandı.

Denizlerdeki lağım suyu ve diğer atıkların ülkede yüzmeyi ve sörf yapmayı giderek imkânsız hale getirdiğine dikkat çeken kuruluş, kampanya ile birlikte yakın zamanda gerçekleştirdiği bir araştırmanın da sonuçlarını paylaştı. Yapılan anket çalışmasına göre katılımcıların üçte ikisi kanalizasyon kirliliği nedeniyle deniz ve nehir gibi su kaynaklarından uzak duruyor. Bunun yanı sıra Birleşik Krallık’taki her 10 kişiden 7’si hükümetin ve söz konusu şirketlerin kanalizasyon kaynaklı kirlilikle yeterince mücadele etmediğini düşünüyor. Yakın tarihli bir BBC raporuna göre 2022 yılında Birleşik Krallık su şirketleri nehirlere ve denizlere 1,75 milyon saat boyunca arıtılmamış atık su yani ham lağım suyu pompaladı.

Tüm bu verilerden yola çıkarak bir de imza kampanyası başlatan Surfers Against Sewage, vatandaşları tepkilerini eyleme dönüştürmeye davet ediyor. Aynı zamanda 20 Mayıs’ta sörfçülerin katılımıyla ülkenin 11 farklı noktasında kanalizasyon kirliliğine karşı kitlesel bir protesto düzenleyen kuruluş, geri dönüştürülmüş kanalizasyon atıklarından üretilen sörf tahtasını da bir video ile tanıtıyor. SW Productions tarafından hazırlanan ve aralarında 11 kez Avrupa Sörf Şampiyonu olan Ben Skinner’ın da bulunduğu sörfçülerin Floater üzerinde sörf yaptığı 90 saniyelik kampanya videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.


Görseller: Twitter, Youtube, Instagram