Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İntihar Belirtileri Alt Yazılarda Gizli

İntihar Belirtileri Alt Yazılarda Gizli

Suicide Prevention India için hazırlanan farkındalık filminde, intihar eğilimi taşıyan bir gencin gizli duyguları alt yazı seçeneği ile veriliyor.

2016’nın en ses getiren farkındalık işlerinden biri hiç kuşkusuz; lise yıllarında geçen bir aşk hikayesi gibi görünen Evan filmiydi. Sıradan ve tatlı bir aşk hikayesi gibi ilerleyen film, ikinci yarısında yeniden seyrettirilerek daha önce arka planda fark etmemiş olduğumuz detaylar gösteriliyor ve ABD’de sık sık gündeme gelen okul saldırıları konusundaki belirtilere dikkat çekiliyordu. Bugünkü haberimiz de benzer bir taktikle, alt yazı seçeneği kullanılarak işlenen ve yine önemli bir konuya; intihara eğilen bir başka farkındalık kampanyasını konu alıyor. Amaç ise yine aynı, belirtileri görebilmek.

İntihar konusundaki istatistikler ürkütücü… WHO tarafından verilen istatistiklere göre dünya çapında her 40 saniyede bir intihar gerçekleşiyor. Her intihar nedenli ölümün karşısında 20 intihar teşebbüsü var. İntihar özellikle 15-29 yaş arası gençlerde 2. ölüm nedeni. İntihar konusunda çalışan Suicide Prevention India Foundation için hazırlanan kampanya; Hindistan’da da giderek artan intihar oranlarına dur demeyi amaçlıyor. Bunun için de özellikle de gençlerdeki intihar ve depresyon belirtilerine dikkat çekerek bu belirtilerin önceden çevresi tarafından görülebilmesini sağlamayı hedefliyor.

İkinci Seyredişinizde Alt Yazı Seçeneğini Açın

WATConsult tarafından yaratılan #GiveSubtitlesToSuicide (İntihara Alt Yazı Verin) isimli kampanya Evan’da olduğu gibi gençleri odağına koyan bir film gibi başlıyor. Bir grup üniversite öğrencisinin hayatlarından bir kesit sunuyor gibi görünen film; içlerinden birinin intiharıyla sonuçlanıyor. Filmin etkisini anlamak içinse filmi ikinci kere, bu defa alt yazı ile izlemek gerekiyor. Bu ikinci seyredişte, alt yazıların da desteğiyle ilk anda gözden kaçırılan belirtileri görmek ve intihar eden gencin içinde sakladığı duygu ve endişeleri anlamak mümkün oluyor. Böylece film, aslında açıkça ortada olan bazı belirtilerin istemeden de olsa nasıl atlanabileceğini ve pek çok gencin hikayesinin bunun gibi nedenlerle trajediyle sonlanabileceğini vurgulamış oluyor.

Film aynı zamanda bir internet sitesiyle de destekleniyor. Sitede konu hakkında bilgi edinmek ve filmi seyretmek mümkün. Aynı zamanda Suicide Prevention Foundation India’nın konu hakkındaki eğitim programı olan QPR Gatekeeper Training Program’a katılım çağrısı yapılıyor. Program, intihar riski olan kişileri tanımlayabilmek için dikkat edilmesi gereken erken belirtilerin yanı sıra böyle bir kişiye nasıl yardım edilebileceğine ilişkin bir eğitim sunuyor.

Görsel: YouTube