Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Her Filmindeki Yapay Zekalı İşletim Sistemi Gerçek Oluyor

Her Filmindeki Yapay Zekalı İşletim Sistemi Gerçek Oluyor

Spike Jonze imzalı ünlü film Her'deki yapay zeka temelli asistan teknolojisi, Hutoma'nın girişimiyle gerçeğe dönüşüyor.

2013 yılında vizyona giren Her, yapay zekaya sahip bir işletim sisteminin bireysel asistan olarak insan hayatında edineceği yeri ve yarattığı birey teknoloji çatışmasını işliyor. Kodlardan oluşan bir yapay zeka ve gerçek insan arasında kurulabilecek iletişimin kuvveti, bu ilişkinin toplum bazındaki etkileri gibi parametrelerle sorgulayabileceğimiz birçok önerme sunuyor Spike Jonze imzalı film.

Yapay sinir ağı üzerine çalışmalar üzerine çalışmalar yürüten girişim Hutoma, filmden ilham alarak Project Her isimli bir çalışmaya başladı. Tıpkı filmdeki gibi karşısındaki insanı anlayan, iletişime göre sürekli olarak kendini geliştiren ve hayatına eşlik eden bir hayat arkadaşı olarak tasarlanıyor geliştirilen bu yapay zeka. Makine öğrenme katmanları, bulut üzerinden işlem yapabilme, konuşma algılama, uygulama ve sosyal ağ, karakter gelişimi gibi farklı segmentlerle ilerleyerek kısa zaman içerisinde sizi, sizden iyi tanıyan birisi olmayı hedefliyor.

Kickstarter üzerinde başlatılan kampanya, filmdeki gerçekliği hayatımıza dahil etmeyi amaçlıyor. Bunun yanı sıra yapay karakterlerimiz, yani fiziksel formu bulunmayan bu kişiler için bir sosyal ağ yaratarak onların kendi aralarında ve gerçek insanlarla iletişim kurmasını sağlayacaklar.

İlk etapta başlatılan 50.000 euro hedefli kampanya sebep gösterilmeden iptal edildi ve 35.000 euro hedefleyen ikinci bir kampanya başlatıldı. Bu kampanyaya ulaşmak ve bilim kurgu senaryolarını gerçeğe dönüştürmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Görsel; Her