Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SureFly’ın Elektrikli Drone Helikopteri İlk Başarılı Uçuşunu Yaptı

SureFly’ın Elektrikli Drone Helikopteri İlk Başarılı Uçuşunu Yaptı

Amerikan şirketi Workshorse'un geliştirdiği SureFly hibrit yakıt kullanıyor ve yolcu taşıyabilen drone'lar pazarında iddialı bir giriş yapmaya hazırlanıyor.

Drone’lar bir ara ne kadar popülerdi hatırlar mısınız? Henüz son tüketiciye ulaşabilecek kadar ucuzlamamışken, kitlesel fonlamada her hafta bir yenisi boy gösterirken adeta son teknoloji gibi, yeni bir dünya gibi hissedilirdi. Şu anda ise hemen her YouTuber’ın bir drone’u var ve günlük videolarını böyle renklendiriyorlar. Bunlar daha ticari, daha küçük boyutlu drone’lar elbette. Seneler içinde yolcu taşımayı hedefleyen, Helikopterin dinamiklerine çok benzeyen, dikey havalanabilen hava taşıtları türemeye başladı. Daha önce yazdığımız EHang bunlardan biriydi. SureFly da ABD menşeli Workhorse‘un geliştirdiği bir hibrit elektrikli helikopter.

Her şeyden önce güvenlik

Hedef fiyatını 200 bin doların altı olarak belirleyen SureFly, Ohio eyaletindeki Cincinnati şehrinde ilk içinde insan olan ve bir yere bağlanmamış başarılı uçuşunu gerçekleştirdi. Workhorse’un asıl niyeti geliştirme sürecini CES 2018’e yetiştirmek ve orada gövde gösterisi yapmaktı. Ancak bu hedef ertelendi ve Mayıs ayını buldu. SureFly güvenlik açısından da ince eleyip sık dokuyor. Aracın üzerinde 8 motor bulunuyor ve birbirinden bağımsız 8 pervane bulunuyor. Böylece motorlardan biri hasar alsa bile diğer 7 motor aracı güvenle yere indirebiliyor.

Ayrıca araç üzerindeki jeneratör de motorlara elektrik enerjisini sağlıyor. Eğer bu aşamada sorun yaşanırsa da aracın kendini 5 dakika daha taşıyabilecek bir yedek deposu bulunuyor. Workhorse’un yayınladığı video bu süreç içindeki ilerlemelerini gösteriyor. Ancak son kullanıcıya ulaşana kadar önlerinde hala ciddi bir yol var.

Görsel: Workhorse