Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Medya Bağımlılığı Olmadan Mobil İletişim

Sosyal Medya Bağımlılığı Olmadan Mobil İletişim

Republic'in tasarladığı ekransız akıllı cihaz Relay, sosyal medya bağımlılığına yol açmadan haberleşmeyi sağlayan alternatif bir iletişim aracı.

Sosyal medya kitle iletişimi açısından faydaları olduğu kadar yetişkinlerden çocuklara herkesin zamanını çalan, bağımlılık yapan bir mecra haline geldi. Akıllı telefonlar da bu bağımlılığın gelişmesinde başrolü oynuyor. Bu durum, FOMO (Fear of missing out) “Gelişmeleri kaçırma korkusu” şeklinde tanımlayabileceğimiz bir fobinin ortaya çıkmasına yol açtı. Hatta FOMO’lu dünyamızı hicveden absürt cihazlardan oluşan FOMO Survival Kit bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir set olarak dikkat çekmişti. Sosyal medya bağımlılığı aynı zamanda sosyal medyaya erişim olmadan iletişim kurmayı sağlayacak alternatif iletişim araçlarının geliştirilmesini de tetikledi. Çocuklar için geliştirilen Okie-talkie çocuğa istendiği zaman ulaşılmasını sağlayan ama telefon gibi dikkat dağıtmayan bir çeşit telsiz olarak bu kulvardaki yerini aldı. Öte yandan şebeke ve internet olmadan iletişim kurmayı sağlayan Sonnet de akıllı telefonun ve telsizin avantajlarını birleştiren; ihtiyaç halinde mesajlaşma, fotoğraf, metin ve konum paylaşımı sağlayan bir araç olarak alternatif olmuştu. ABD’li Republic’in tasarladığı Relay adlı cihaz ise çocuklarınıza akıllı telefon yerine teslim edebileceğiniz ekransız bir iletişim aracı.

Ekransız akıllı cihaz

Ebeveynler için çocuklarına akıllı telefon almak tam bir ikilem. Sonuçta, istedikleri zaman çocuklarına ulaşabiliyor, güvende olduklarından emin olabiliyorlar. Öte yandan yukarıda bahsettiğimiz bağımlılık yapan etkisi bir endişe unsuru. Çocukları hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam biçimine sürüklemesi, ekranın yol açtığı uyku bozuklukları, duruş bozuklukları gibi negatif etkileri de göz ardı etmek zor. Dolayısıyla zararları faydalarını neredeyse aşıyor. Republic Wireless’e göre ABD’de 6-12 yaş aralığında 25 milyon çocuk akıllı telefon kullanıyor. Ebeveynlerin %66’sı çocuklarının akıllı telefonlarına bağımlı hale geldiğini belirtiyor ve hatta bu çocukların %50’si de ebeveynleriyle aynı şeyi dile getiriyorlar. Republic bu verilere dayanarak 3 yıl önce Relay’i geliştirmeye başlamış ve kısa bir süre önce de bu cihazlara yeni özellikler ekleyerek onları güncellemiş. Sesle iletişim kurulabilecek, çocukların kolaylıkla yanlarında taşıyabileceği, akıllı telefonların bütün akıllı sayılabilecek özelliklerini taşıyan ama ekranı olmayan bir cihaz ortaya koymak temel hedef olmuş.

İç rahatlığıyla çocuğunuza teslim edebilirsiniz

Aile içinde ve arkadaşlar arasında güvenli ve eğlenceli bir şekilde iletişim kurmayı sağlayan Relay, görünürde telsiz gibi çalışıyor. Ancak 4G LTE, WiFi, Bluetooth, GPS ve Google Assistant destekli bir cihaz olarak elbette sıradan telsizlerden önemli ölçüde farklı. Bu sayede tıpkı cep telefonunda olduğu gibi sokakta ya da ülke çapında mesafe sınırlaması olmadan sevdiklerinizle iletişim kurabilmenizi sağlıyor. Kullanım biçiminde ise telsize benzer özellikler var. Hatta bu yüzden akıllı telsiz olarak da tanımlanıyor. Konuşmak için tıpkı telsizde olduğu gibi elinizi bir düğmeye basılı tutuyorsunuz. Böylece bire bir veya konferans görüşmeler yapılabiliyor. Cihaz dayanıklı ve su geçirmiyor. Çocukların cebine sığabilecek kadar küçük boyutlarda tasarlanmış. Tüm bu özellikleriyle, akıllı telefonun aksine iç rahatlığıyla çocuğunuza teslim edebileceğiniz bir cihaz olarak öne çıkıyor.

Sosyal Medya Bağımlılığı Olmadan Mobil İletişim Sosyal Medya Bağımlılığı Olmadan Mobil İletişim Sosyal Medya Bağımlılığı Olmadan Mobil İletişim Sosyal Medya Bağımlılığı Olmadan Mobil İletişim Sosyal Medya Bağımlılığı Olmadan Mobil İletişim

Görsel: Facebook