Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocuklar İçin Telefon Olmayan İki Yönlü İletişim Aracı

Çocuklar İçin Telefon Olmayan İki Yönlü İletişim Aracı

Okie-talkie çocuğa istendiği zaman ulaşılmasını sağlayan ama telefon gibi dikkat dağıtmayan bir çeşit telsiz.

Çocuğu yanında değilken ondan haber almak istemek ama çocuğun eline cep telefonu tutuşturmayı da istememek… İşte ebeveynliğin büyük ikilemlerinden biri. Şu sıralar Kickstarter üzerinde fonlanmakta olan Okie-talkie bu soruna akıllı bir çözüm getiren bir ürün, bir çeşit telsiz aslında. Çocuğa istendiği zaman ulaşılmasını sağlıyor ama telefon veya internet gibi dikkat dağıtmıyor, radyasyon yaymıyor.

Ebeveynler için ebeveynler tarafından geliştirilen Okie-talkie, henüz akıllı telefon çağına gelmemiş çocuklar için düşünülmüş. Artık siz o yaşa kaç derseniz bilmiyorum ama ürünün odağına aldığı kitle, 5-12 yaş arası. Okie-talkie çocuklara sesli mesajlar bırakılmasına izin veriyor. Çocuklar müsait olduklarında bu mesajları dinleyebiliyor, isterlerse yanıt verebiliyorlar. Böylece o an yaptıkları şeyin akışı bozulmamış oluyor; oyunları, dersleri ya da arkadaşlarıyla eğlencelerine devam edebiliyorlar ama siz de söylemek istediğiniz şeyi o anda söyleyebilmiş oluyorsunuz. Aman, üşüme hırkanı giy çocuğum’dan seni seviyorum’a istediğiniz notu akılı telefonunuz aracılığıyla çocuğun cihazına yollayabiliyorsunuz.

Okie-talkie seslendiği yaş grubuna uygun şekilde, çok kolay kullanılan bir cihaz. Çocuğa mesaj geldiğinde cihaz ışıklı (ve ayarlanırsa sesli) uyarı veriyor, çocuk istediği zaman öndeki “play” tuşuna basarak dinliyor.  Kendi mesajlarını ise saniyeler içinde yan tuşa basarak kaydedip yollayabiliyorlar. Dolayısıyla çocuğunuzun acil bir ihtiyacı olduğunda hemen haberiniz olabiliyor.

Okie-talkie akıllı telefonlara yüklenen özel Okio uygulaması sayesinde ebeveynlerin telefonlarıyla iletişim kuruyor. Ebeveynler uygulama üzerinden aylık veya kullanım başına ücretlendirilen mesaj paketlerinden satın alarak çocuklarına mesaj bırakabiliyorlar. Uygulama dünya çapında kullanılabiliyor ama Okie-Talkie şu an için sadece ABD ile sınırlı. Yani, ABD’de yaşıyorsunuz diyelim, çocuğu bırakıp iş seyahatine Fransa’ya gittiniz, uygulama ile çocuğunuza yine mesaj gönderebiliyorsunuz. Ancak tersi (henüz) geçerli değil. Okie-talkie, yine de standart bir telsizden daha geniş bir kapsama sahip tabii çünkü ABD içerisinde mobil telefonların çektiği her yerde çalışıyor.

Okio uygulaması Okie-Talkie’yi aktive etmesinin yanı sıra başka özelliklere de sahip. Okio sayesinde birden fazla çocuk için Okie-talkie’ler ayarlanabiliyor. Sohbet akışı içerisinde tüm çocuklar kendi fotoğraflarıyla gösteriliyor. Ebeveyn, dilerse başka yetişkinlere de erişim verebiliyor, kimi kullanıcıları ise sınırlı erişimle sisteme dahil edebiliyor. Çocukların mesajları sistemdeki tüm yetişkinlere gidiyor (dedikodu yok!) ve metine çevrilebiliyor. Çocuklar sizin mesajlarınızı dinlediğinde size uyarı gelebiliyor.

Cihazın pil ömrü uzun. USB üzerinden şarj ediliyor ve bir şarjla normal kullanımda bir hafta dayanıyor. Üzerindeki mıknatıslı kilit sayesinde kolayca takılıyor, kaybolmuyor. Üstelik çocukların kullanımına dayanacak, sağlam bir ürün. Düşmeye, çarpılmaya, su sıçramasına bana mısın demiyor. Kaybolma durumunda pil bittiyse bile iade edilecek kişinin telefonunu gösteren akıllı etiketi, değiştirilebilen duvar kağıdı, saat, gün ışığında bile okunabilen e-kağıt ekran gibi özellikleri de ek fayda sağlıyor. Farklı renk seçenekleri var.

Okie-talkie’nin en önemli özelliği dikkat dağıtmaması. Tek bir şey yapıyor, o da ebeveynler ve onların onayladığı kişilerle oluşturulan kapalı ağ içerisinde sesli mesaj göndermek. Yani internette mi geziniyor, kim olduğunu bilmediğiniz insanlarla sohbet mi ediyor, yaşına uygun olmayan oyunları mı oynuyor dert etmeniz gerekmiyor. Bir diğer faydası ise çocuğu en az derecede radyasyona maruz bırakması. Bunun için cihazın radyo özelliği çocuğun cihazı yüzüne en yakın tuttuğu anlar olan mesaj dinlerken ve kayıt sırasında devre dışı bırakılıyor.

Okie-talkie Kickstarter‘da hedeflediği fona henüz pek yaklaşabilmiş değil ama iyi bir içgörüye sahip olduğu kesin.

 

 

Görsel: Kickstarter