Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sonsuz Döngüde Sıkışıp Kalan Bir GIF Olmak

Sonsuz Döngüde Sıkışıp Kalan Bir GIF Olmak

Will Anderson’ın Bafta adayı animasyon filmi Have Heart, sonsuz bir döngüde olduğunu fark eden ve bu döngüden çıkmaya çalışan bir GIF karakterini konu alıyor.

Kendinizi hiç bir GIF’in yerine koydunuz mu? Her gün sosyal medyada uzay boşluğunda sürükleniyormuş gibi onlarcasının akıp gittiği, durmaksızın tekrar tekrar tekrar tekrar başa dönen hikayeler. Yalnızca beğeni almak için orada varlar. Tam bir varoluşsal kriz, değil mi? Belki de bir GIF’in yaşamı, kendi kısır döngüye girmiş yaşamlarımızı özetleyebilecek yegane metafor olabilir. Biz de GIF gibi mi yaşıyoruz? Will Anderson‘un animasyon filmi Have Heart, bu kriz tablosunu konu alıyor ve izleyiciyi kendi yaşamına ayna tutacak felsefi bir yolculuğa çıkarıyor.

Sonsuz döngü, varoluşsal kriz ve yalnızca beğenilerle var olmak

Yunan mitolojisinden Sisifos’u hatırlayanlarınız olacaktır. Sisifos, yeraltı dünyasında sonsuza kadar büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkûm edilmiş bir kral. Ancak hedefe yaklaştığı her an kaya yeniden aşağı düşüyor. İşte Have Heart’ı izlediğinizde de Sisifos’u ve hatta Albert Camus’nun Sisifos Söyleni adlı eserini anmadan geçemiyorsunuz. Have Heart, internette sonsuz döngü içinde kalmış Duck adlı GIF’in varoluşsal krizini konu alıyor. Duck işini, ilişkisini ve dünyadaki yerini sorguluyor ve bir şeyleri kaçırdığını keşfediyor. Bir an geliyor ve Duck sıkışıp kaldığı yerden kaçmaya çalışıyor. Kendi dünyasının dışında ise geri dönüşü olmayan Matrixvari bir gerçeklik var. Duck’un bu gerçeklikle sınavı da ağır oluyor. Ayrıca varoluş katmanında biraz daha derine inerseniz, sonsuz içeriğe boğulmuş bir dünyada sosyal medya aracılığıyla kendi öz değerimizi nasıl ölçtüğümüze de vurgu yapılıyor.

Karakterler, basit geometrik formlarla yaratılmış. Will Anderson, karmaşık duygusal mesajları iletmenin en iyi yolunun estetik açıdan sade bir görünüm yakalamak olduğuna inanıyor. Bu arada filmin, Bafta adayı olduğunum ve British Animation Awards’da en iyi kısa animasyon ödülü aldığının altını çizeyim.

Anderson’ın çalışmalarını Instagram profili üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Sonsuz Döngüde Sıkışıp Kalan Bir GIF Olmak

Sonsuz Döngüde Sıkışıp Kalan Bir GIF Olmak

Sonsuz Döngüde Sıkışıp Kalan Bir GIF Olmak

Sonsuz Döngüde Sıkışıp Kalan Bir GIF Olmak

Görsel: Vimeo