Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Varoluşun Dehşeti İçinde Anı Yaşamak

Varoluşun Dehşeti İçinde Anı Yaşamak

Alisha Liu tarafından yaratılan "3:45 PM" varoluş üzerine düşünen bir karakterin içinde bulunduğu andan nasıl uzaklaştığını konu alıyor.

Varoluş kavramı, uçsuz bucaksız ifade imkanları sayesinde animasyon evreninin en iyi ele alabildiği konulardan. Sonsuz döngüde sıkışıp kalan bir GIF’in yaşamı üzerinden insan yaşamına ayna tutan Have Heart bu anlamda unutulmaz işlerden biriydi. Plajda geçen bir 5 dakika üzerinden insanın zaman algısını inceleyen Five minutes to sea, süper buruna sahip bir çocuğun hikayesini işleyen NOSIS ve bir uydu kadar yalnız olmayı işleyen The Lonely Orbit gibi kısa animasyonları da saymadan geçemeyeceğim. Şimdi yine hepimizi derin düşüncelere daldıracak ve oradan da yüzeye çıkarıp nefes aldıracak 3:45 PM adlı bir başka film karşımızda.

3:45 PM

Güzel bir pazar gününü gölgeleyen derin düşünceler

Modern insanın bilinci, onu varoluş hakkında dehşet verici düşüncelere ve kaygılara sürüklemek konusunda çok başarılı. Öyle ki bilincimiz adeta lanetimiz olmuş durumda. Geçmişi ya da geleceği düşünmekten, ne kadar fani varlıklar olduğumuza dair farkınlığımızdan dolayı anı yaşamayı bir türlü başaramıyoruz. Anı yaşamak istiyoruz ve kendimizi o yönde telkin ediyoruz ancak çoğu zaman kendimizi düşünmekten alıkoyamıyoruz. İşte Alisha Liu’nun imzasını 3:45 PM, varoluş üzerine çok düşünen biriyle onun anı yaşamaya odaklanmış arkadaşını yan yana getirerek kendi içimizdeki bu ikiliği görünür kılıyor.

Harika bir Pazar gününün öğleden sonrasını Central Park’ta çimlerin üzerinde geçiren başkarakterimiz; hayatın anlamı, insan önemsizliği ve tabii ki hiçbir şeyin önemli olmadığı yönündeki dipsiz düşüncelere dalıyor. Bu karakter konuştukça, onun içinde olduğu büyük resim daha geniş bir hal alıyor ve nihayetinde uzaydan dünyaya bakmaya başlıyoruz. Arkadaşının müdahalesiyle karakterimiz bu dipsiz kuyudan çıkmaya başlıyor ve tekrar dünyaya zoom yaparak gündelik yaşamın sakince akıp gittiği park alanına dönüyoruz.

3:45 PM

Los Angeles’ta yaşayan Alisha Liu, bu filmi CalArts’taki (California Sanat Enstitüsü) ikinci yılında yaratmış. İki hafta önce Vimeo’da yayınladığı film, Staff Pick seçilerek öne çıkarılmış. Liu’nun çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo