Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Uydu Kadar Yalnız Olmak

Bir Uydu Kadar Yalnız Olmak

Frederic Siegel ve Benjamin Morard tarafından yaratılan kısa animasyon "The Lonely Orbit" yalnızlığın ve dijital iletişimin insan davranışlarına etkilerini konu alıyor.

Yalnızlık ve sosyal izolasyon aslında pandemiyle birlikte hayatımıza giren şeyler değil. Yoğun çalışma şartları, insanın en yakınlarından ayrı geçirdiği uzun mesailer zaten iletişimi büyük oranda dijital dünyaya taşımıştı. Vimeo’da bir gün önce yayına giren The Lonely Orbit de bu yalnızlık ve ekrana bağımlı sosyallik durumunu ele alıyor.

The Lonely Orbit dijital iletişimin davranışlarımız üstündeki etkisine ayna tutuyor

Yaklaşık 9 buçuk dakika süren bu 2019 yapımı kısa animasyon salgının da etkisiyle bu yıl büyük ilgi görmüş ve Vimeo’da Staff Pick seçilerek öne çıkarılmış. Filmin yaratıcıları ve yönetmenleri Frederic Siegel ve Benjamin Morard. Fikir olarak Frederic Siegel’ın Lucerne Sanat ve Tasarım Okulu’ndan mezun olduktan birkaç yıl sonra yaşadığı deneyimlere dayanıyor. O dönemde arkadaşlarından uzak kalan ve arkadaşlıkları uzaktan canlı tutmanın ne kadar zor olduğunu anlayan yönetmen, tüm iletişimlerinin dijital dünyaya kaydığını fark etmiş. Bu da kendisini uydu gibi hissetmesine yol açmış. Sanal olarak sürekli bağlantıda olmasına rağmen onu sevdiklerinden ayıran çok büyük bir mesafeyle karşı karşıya kalmış. Kendisini, çekim kuvvetiyle yakın tutan arkadaşlarının etrafında bir yörüngede uçuyor gibi hissetmiş. Filmin amacı, insanların modern iletişim teknolojisini nasıl kullandıklarına ve davranışları üzerindeki etkilerine ayna tutmak.

Filmde uydu teknisyeni olan başkarakterimiz, kendini çok yalnız hissediyor ve bu yanızlıktan sıyrılmak için sürekli eski arkadaşlarıyla mesajlaşıyor. Durum görevlerini ihmal etme noktasına varınca bir uydu yörüngesinden ayrılıyor ve bu da dünyadaki tüm iletişim ağının çökmesine neden oluyor. Burada uydunun yalnızlığı ve düşüş sahnesiyle başkarakterin durumu arasında da epik bir benzerlik yaratılmış.

Film Zürih merkezli Team Tumult tarafından hayata geçirilmiş. Yaratıcı ekip, grafik tabletlerde elle çizilmiş animasyon ve dijital kurgu tekniklerini bir arada kullanmış.

The Lonely Orbit, 70’in üzerinde film festivalinde gösterilmiş ve büyük ilgi çekmiş. Sitges Uluslararası Fantastik Film Festivali’nde En İyi Animasyon Kısa Film ödülü almış. Ardından bu yıl Akademi Ödüllerinin de kazananlarından biri olmuş.

Filmin yapım sürecini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

The Lonely Orbit The Lonely Orbit

Görsel: Vimeo