Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Matematikle Tasarlanan GIF’ler

Matematikle Tasarlanan GIF’ler

24 yaşındaki Fransız öğrenci Étienne Jacob, matematik ve bilgisayar mühendisliği derslerinde öğrendiklerini GIF'e dönüştürüyor.

GIF sanatı artık belli bir çıtaya oturdu. Hayatımızın ve sanatın içerisinde yeterince GIF görebiliyoruz. Artık öyle bir yere geldi ki GIF sanatçıları bunları yer yer bilimsel detaylarla birleştirir ve farklı metotlar geliştirir oldu. Kimisi antik harabelerden harikalar yarattığı GIF’ler yapıyor, kimisi fizik kurallarından beslediği GIF’ler yaratıyor. Hatta GIF karakteri olmak üzerine kısa animasyon dahi yapılıyor. 24 yaşındaki Fransız öğrenci Étienne Jacob da tasarladığı GIF’lerle gidişinin ardından gözyaşı döktüğümüz Winamp’ı akıllara getiriyor.

Birler ve Sıfırlar Bu GIF’lerde Birbirini Kovalar

Étienne, sinüzoidal dalgalarda bulunan eğrilikleri çok sayıda deneysel forma dönüştüren siyah-beyaz GIF’ler üretiyor yani üretiyormuş. Sinüzoidal dalgalar nedir dediğinizi duyar gibiyim. Belli frekanslarla tekrar eden, belli genlikler arasında gidip gelen dalgalara sinüzoidal deniyor. Bu dalgalar sahip olduğu her frekans için ayrı bir ses tonu da taşıyabildiğinden bir ses sinyali de oluşturabiliyorlar. Étienne’in ürettiği GIF’lerdeki animasyonlaştırılmış kürelerde de mutasyona uğrayan mikropların taklit edildiğini görebilirsiniz . Ya da dikkatli bakarsanız yıldızların hareketlerini kopyaladığını da izleyebilirsiniz. Tabi bunların hepsi 2B düzlemde oluyor.

Sanatçı şimdilerde GIF’lerinin üç boyutlu görünmesi adına Processing isimli bir program kullanıyor ve orada 3B denemeler yapıyor. Blog daha çok taze, Ocak 2017’de merhaba demiş Tumblr’a. Ayrıca Étienne’in GIF’lerinde bilimden beslenmesinin temelinde kendisinin matematik ve bilgisayar mühendisliği eğitimi görmesinin de etkisi var. Her bilim insanı gibi o da edindiği fizik ve matematiği bir sanatla birleştirmekten kendini alıkoyamamış.

Étienne’in GIF’lerine bakarken arkadan sevdiğiniz şarkıları açarsanız geçmişin tozlu sayfaları arasında bir anda kendinizi Winamp’ta bulabilirsiniz. Bazen kendi kendime diyorum keşke Winamp yok olmadan önce GIF bu noktaya gelmiş olsaydı. O zaman Wetransfer gibi konumlayabilirdi Winamp kendini. Yazık oldu Winamp’a.

Étienne de daha önce haberini yaptığımız David Whyte gibi tasarım süreçlerini GIF’leri yayınladıktan sonra takipçileriyle paylaşıyor. Étienne’in ürettiği tüm GIF’ler blogu Necessary Disorder’da bulabilir ve inceleyebilirsiniz. Ayrıca sanatçıyı Twitter’dan da takipleyebilir ve WordPress’inden de üretim sürecini inceleyebilirsiniz.

Görsel: Necessary Disorder