Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sokakta Yaşayan İnsanlar için Bisikletli Kütüphane: Street Books

Sokakta Yaşayan İnsanlar için Bisikletli Kütüphane: Street Books

Street Books, kimlik ve adres bilgisi vermeden kitap ödünç alınabilen mobil bir kütüphane olarak evsiz insanlara hizmet veriyor.

Street Books, ABD’nin Oregon eyâletinde yer alan Portland’daki insanlara mobil hizmet sunan bir kütüphane. Üstelik bu hizmeti en çok ihtiyaç duyan kitleye, yani evsizlere götürüyor. Street Books, tıpkı Little Free Library ve Story Pod projelerinde olduğu gibi karşılıklı güven sayesinde ayakta kalıyor.

2011’de çalışmalarına başlayan Street Books, 2 farklı bölgeye hizmet götüren 1 kütüphaneciyle çıktığı yolculuğunda bugün 8 kütüphaneciye ve 2 bisiklete kavuşmuş durumda. Artık Portland’daki her yere kitap servisi götürebildiklerini belirtiyorlar. Yavaş da olsa büyümeye devam ediyor. Hatırlayanlarınız olacaktır, yaratıcı insanların kampanyaları için Kicstarter’ın Drip’i faaliyete soktuğunu duyurmuştuk. Henüz platform çok durgun ancak Street Books Drip üzerinden destek toplamayı sürdüren projeler arasında. Yaratıcılıkla ilgili olmasa da zannediyorum kültürel bir proje olduğu için Drip’te yer alıyor.

Street Books, kimlik ya da adres bilgisi istemiyor

Portland’daki kütüphanelerde-aslında dünyanın pek çok yerinde, kitap ödünç alabilmek için kimlik bilgisi ve adres vermeniz gerekiyor. Ardından da 1 veya 2 hafta sonra kütüphaneye tekrar gidip kitapları iade etmeniz hatırlatılıyor. Oysa Street Books ne kimlik bilgisi ne de adres istemiyor. Üyelere yalnızca resmi bir tane Street Books kartı veriliyor. Dolayısıyla güven üzerine kurulu bir sistem. Street Books, okuyucularının son derece ciddi olduğunu; Noam Chomsky, Jackie Collins, Toni Morrison ve Louis L’Amour gibi yazarlara ilgi duyduklarını belirtmiş. Drip üzerinden gelecek destek sayesinde de üyelerin talep ettiği yeni kitapların alınması hedefleniyor. Street Books, resmi bir kâr amacı gütmeyen kuruluş olduğundan, destekçiler vergi indiriminden de faydalanabiliyor.

Belki de yoksulluğun sadece yiyecek ve barınma ihtiyacıyla ilgili olmadığını; kültür ve sanat gibi bugün gittikçe lüks haline gelen kavramlarla da ilişkili olduğunu hepimiz hatırlamalıyız. Sokakta yaşayan insanların hikayelerini bilmiyoruz, kendimizin de evsiz kalma potansiyeli olduğunu unutuyoruz. O halde kitap okumanın da temel bir ihtiyaç olduğunu aklımızın bir köşesinde bulundurmamızda ve buna ihtiyacı olanlar için çözümleri desteklememizde fayda var.

Görsel: Facebook