Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
100 Yıl Sonra Okunabilecek Kitaplar Gizli Bir Kütüphanede Toplanıyor

100 Yıl Sonra Okunabilecek Kitaplar Gizli Bir Kütüphanede Toplanıyor

Future Library projesi, tanınmış yazarların el yazmalarını 100 yıl sonra okunmak üzere ormanın içinde kurulan bir kütüphanede topluyor.

Norveç’te tamamlanması tam bir asır sürecek Future Library isimli bir kütüphane projesi yürütülüyor. Edebiyat dünyasının önde gelen tanınmış yazarları, kendilerine ait yayınlanmamış bir el yazmasını bu zaman kapsülü misali kütüphaneye veriyor.

future library

Future Library (Gelecek Kütüphanesi) sekiz yıl önce İskoç sanatçı Katie Paterson tarafından başlatılmış. Projenin alt metninde umut, uzun vadeli yaklaşım, ritüel ve zaman gibi kavramlar var. Paterson’a göre içinde yaşadığımız çağda “zaman ufkumuzu genişletmemiz her zamankinden daha önemli”.

2014’ten bu yana el yazması şeklinde toplanan kitaplar 2114’te basılacak

Her yıl Future Library Trust tarafından belirlenen yazarlar kitap vermeye davet ediliyor. Davetiyeleri kabul eden yazarlar, uzunluk veya tür konusunda herhangi bir kısıtlama olmaksızın el yazmalarını oluşturmak için yaklaşık bir yıl süreye sahip oluyorlar. En önemli kural, yazarların hikayelerini editörler veya aile dahil hiç kimseyle paylaşmaması. Yazar seçen kurul 4 yılda bir değişecek. Böylece farklı seslerin de projede yer alması sağlanacak.

Future Library’nin yaratıcısı olmasına rağmen Katie Paterson bile el yazmalarında ne olduğunu bilmediğini açıklamış. “Tabii ki bilmek istiyorum ama onlara bakarsam her şeyin büyüsü bozulur” diyor.

El yazmaları daha sonra kütüphanenin yakınına dikilen ağaçlardan üretilen kağıda basılacak. Bu amaçla bin ağaç dikilmiş. O gün gelinceye kadar el yazmaları bu ağaçlara bakan Silent Room isimli özel bir odaya yerleştirilecek ve burada isimlerinin yazılı olduğu cam çekmecelerde korunacak. Bu özel odanın açılışı bu yıl yapıldı. Bu nedenle proje bu yıl tekrar adından söz ettirmeyi başardı.

Şimdiye kadar kütüphaneye kitap vermesi için seçilen yazarların listesi şöyle: Margaret Atwood (bu proje için seçilen ilk yazar), David Mitchell, Sjón, Elif Şafak, Han Kang, Karl Ove Knausgård, Ocean Vuong ve Tsitsi Dangarembga.

Görsel: Future Library


Bigumigu Yazarı
| GENEL