Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Klasik Hikayeler, Instagram Hikayelerinde

Klasik Hikayeler, Instagram Hikayelerinde

New York Public Library, Insta Novels projesiyle edebiyat klasiklerini e-kitap olarak Instagram hikayelerine taşıyor ve yeni bir mecrada okunabilir hale getiriyor.

İnsanlarla kitaplar arasındaki bağları güçlendirecek etkili bir dijital kampanya kurgulamak kolay değil. Tuzak haber başlıklarıyla (clickbait) tıklayanları edebiyat klasiklerine yönlendiren Litbaits bu anlamda unutulmazlar arasında bence. Bu unutulmazlar grubuna eklenecek bir başka kampanya da New York Halk Kütüphanesi’nden (NYPL) geldi. Kütüphane, Insta Novels adlı projesinde klasik edebiyat eserlerini e-kitap olarak Instagram hikayesi formatında paylaşıyor.

Proje Alice Harikalar Diyarında ile başladı

Insta Novels, Mother New York iş birliğiyle yaratılmış. Instagram hikayesi olarak paylaşılan ilk yapıt, Lewis Carroll’ın Alice Harikalar Diyarında kitabı olmuş. Hikaye, illüstratör Magoz tarafından resimlenmiş. Bu hikayeyi, Charlotte Perkins Gilman’ın Sarı Duvar Kağıdı ve Franz Kafka’nın Dönüşüm’ü takip edecek.

Alice Harikalar Diyarında’yı incelediğinizde, hikayenin şirin mi şirin müzikli bir animasyonla başladığını, ardından içindekiler menüsünün belirdiğini görüyorsunuz. Bunu da e-kitap formunda paylaşılan kitap sayfaları izliyor. Başta çıkan menüden kitabın istediğiniz bölümüne hızlıca gidebiliyorsunuz. Okuyucu başparmaklarını e-kitap sayfasının sağ alt köşesinde tutarak dilediği kadar uzun süre görüntüleyebiliyor. Sayfayı bitirdikten sonra parmaklarını kaldırmaları sonraki sayfaya geçmeleri için yeterli oluyor. Kitaplar, hikaye olarak ömrünü tamamlasa da öne çıkanlar bölümünde erişime açık tutuluyor. Böylece kütüphane bir anlamda dijital bir kitaplık yaratmış oluyor.

Görsel: New York Public Library