Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sıradan Bir Duvara Anlamlı Bir Hikaye Katmak

Sıradan Bir Duvara Anlamlı Bir Hikaye Katmak

Pejac "Everything is Relative" başlıklı yeni eserinde, sıvaları dökülmüş bir duvarı minyatür bir anlatının parçası haline getiriyor.

Toplumsal konulara, çevreye ve gündeme duyarlı bir sanatçı olan Pejac; her çalışmasında farklı malzemeler, yeni teknikler ve yeni yaklaşımlar deniyor. Kapanma döneminde herkesi evlerinde yaratıcılığa teşvik ettiği şu proje, terk edilmiş bir binaya kırık camlarla çizdiği figürler en sevilen işlerindendi. Mülteci kampındaki duvarlara, dökülmüş sıva ve leke görünümünde yaptığı çizimlerle de herkesi büyülemişti. İspanyol sokak sanatçısı bu defa da Everything is Relative başlıklı eseriyle dikkatleri üzerine çekti.

Görünüşte anlamsız olan alanlarda anlam bulmak

Everything is Relative (Her Şey Görecelidir), Madrid’de açılan yeni sanat galerisi VETA’nın yan duvarına çizilmiş minicik figürlerden oluşuyor. Figürler duvarın sıvasındaki çatlaklarla ve döküntülerle etkileşim içinde. Bu etkiyi yaratmak için Pejac duvardaki soyulmuş alanlara ışık ve gölge efekti uygulamış. Böylece sıvadaki soyulmuş alanlara 3 boyutlu bir nesne havası vermiş. Figürler de birer işçi gibi bu nesneleri taşıyor.

Pejac’ın eserlerinde, görünüşte anlamsız olan alanlarda anlam bulma yaklaşımı hakim. Minimalist bir sokak sanatı müdahalesi niteliği taşıyan Everything is Relative projesinde de bu yaklaşımı sürdürüyor. Sıradan görünen bir duvara, anlamlı bir hikaye katıyor. Bir dizi minyatür figür, toplu ve organize bir şekilde, duvar parçalarını taşıyıp sürüklüyor. Sanki bu parçalar değerli nesnelermiş gibi. Diğer yandan sanatçı, halihazırda var olana dikkat çekmek amacıyla tuvalinin orijinal halini koruyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Pejac (@pejac_art)’in paylaştığı bir gönderi

Pejac, yoldan geçenleri bu duvara ve boyası dökülen alanlara yeni bir bakış açısıyla bakmaya davet ediyor. Belki de bu onun, bu kentin ve mahallenin yaşanmışlıklarını ve tarihini övme şekli.

Bu eser bana David Zinn’in, sokaklara tebeşirle çizdiği minik karakterleri anımsattı. Ayrıca şurada başka harika sokak sanatı projeleri de görebilirsiniz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Pejac (@pejac_art)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Pejac (@pejac_art)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Pejac