Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mülteci Kampı Duvarlarına Yansıyan İnsan Manzaraları

Mülteci Kampı Duvarlarına Yansıyan İnsan Manzaraları

Mülteci kamplarını ziyaret eden Pejac, kendine has tarzıyla mültecilerin hikayelerini ve hayallerini geçici yuvalarının duvarlarına yansıttı.

Şiirsel çalışmaları bulunan Barcelonalı illüstratör Pejac, Ürdün’deki mülteci kamplarını, Ürdün’ün bu konuda gösterdiği duyarlılığa teşekkür etmek amacıyla ziyaret etti ve oradaki insanlar için bir dizi sanat eseri yarattı. Farklı tekniklerde çalışmalar yapma kabiliyetine sahip sanatçı, oluşturduğu minimal çizimlerle dünyaya dikkat çekmek istediği uluslararası bir mesaj da göndermiş oldu.

Ürdün’deki Al-Hussein mülteci kampını ziyaret eden İspanyol sanatçı Pejac, neredeyse 70 yıl önce açılan ve 2 milyon Filistinli mülteciye kucak açan ülkedeki 10 büyük kamptan olan çok etkilendi. Mültecilerin yaşadığı binaların ön cephelerine oradaki yerel ahaliden manzaralar yansıttı ve Filistin’in kaybettiği toprakları da çalışmalarına taşımayı ihmal etmedi.

Mültecilerin geçici yuvalarının duvarlarındaki çatlaklar, dökülen sıva ve boyalar -bir anlamda bu insanların tamir etmeye çalıştıkları yaralar ve bir parça da olsa hafifleyen acılar- Pejac’ın elleriyle şekil verdiği karakterler, sanatçının mülteciler konusundaki benzersiz yaklaşımını yansıttı.

Pejac, Azraq Syrian mülteci kampını ziyaret edip, oradaki annelere duyduğu minneti, mültecilerin kaldığı binalardan birinin duvarına bir kadının bebeğini bir kovanın içinde yıkarkenki silüetini ve annenin bebeğiyle sahildeki güneşli bir günün hayalini kurduğu anı resmederek gösterdi. Böylece, konuşma balonunun içine çizilen, uluslararası anlama sahip olan duygusal bir çalışma ortaya çıktı.

Pejac’ın son durağı ise Amman oldu. Sanatçı burada, dünyayı parmağının ucunda döndüren bir erkek çocuğu figürü çizdi. Sanatçının bu resimle vermek istediği mesaj ise; geleceğin çocukların ellerinde şekilleneceği ve dünyanın kaderinin çocukların elinde olduğu mesajıydı. Sanatçı, bu çalışmasında hayata yeniden başlamak için kendilerine başka bir şehir/ülke bulan çocuklardan esinlendi.

Görsel: Pejac