Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şimşekleri Üstüne Çeken Tweetler

Şimşekleri Üstüne Çeken Tweetler

Parse/Error tasarım şirketi, Donald Trump her tweet attığında ve Twitter’da politik bir olay gündeme geldiğinde şimşek çakan bir lamba tasarladı.

Politikacılar tweet atmaya bayılıyorlar. Birbirleriyle oradan tartışıyorlar hatta bazı ülkelerin politikasının Twitter’da döndüğü bile oluyor. Bizim ülkemizde de politikacılarımız çok seviyorlar her fikirlerini anbean Twitter hesaplarından paylaşsınlar. Donald Trump da her düşündüğünü yazan politikacılardan mesela. Kendisi başkanlık seçimlerinden beri, kutuplaşma yaratabilecek ve tepki toplayacak bolca Tweet atıyor.

Tabii politikacılar bu kadar sık paylaşım yaparken biz halk da gerek trend konulardan, gerek etiketlerden sürekli yazılanları görebiliyoruz. Hatta MIT Media Lab, politik görüşlerin çokça paylaşılması üzerine, FlipFeed adında karşıt görüşlerin de gözünden bakabileceğiniz bir Chrome eklentisi dahi yapmıştı bu sene. Bu eklenti ülkemizde referandumun 1 gün sonrasında Türkçe olarak kullanıma açılmıştı.

Hoşgörüşüzlüğün Yükselişini Gösteren Lamba

Fransız tasarım şirketi Parse/Error de politik tweetler konusuna tasarımsal bir bakış açısı getiriyor. Political Lamp, bulut sistemi üzerinden internete bağlı bir lamba. Political Lamp, Twitter’da yayınlanan iletilere gerçek zamanlı tepki verebiliyor. Takip edilen hesaplardan tweet atıldığında gerçek bir yıldırım fırtınası oluşturuyor. Her tweet, buluta dönüşür ve lambanın yumuşak ışığını rahatsız eden bir dizi yıldırımla canlandırılıyor.

Political Lamp, Donald Trump’ın attığı tweetlere tepki verecek şekilde otomatik olarak ayarlı geliyor. Fransız ekibin amacı milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir insanın sözlerinin, küresel bir sosyal ağ üzerinden nasıl tehlikeli bir şekilde yansıdığını göstermek. Düşünmeden söylenen sözler gezegen üzerinde nükleer savaşı da tetikleyebilir. Ekip lamba üzerinden belki de nükleer simülasyonu da gösterebilirdi ama ağır olacağından şimşekler çaktırmayı da dikkat çekici bir yöntem olarak kullandı.

Ekibin tehlikelere dikkat çekmek için ilk yaptığı lamba bu değil. Daha öncesinde de depreme dikkat çekmek için Earthquake Lamp adında depremleri anlık olarak simüle eden bir lamba tasarlamışlardı.

Political Lamp’in kullanılacağı ülkelere göre yapılandırılma alternatiflikleri de mümkün. Yani bizim ülkemizin politikasını da lamba üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Parse/Error