Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyadaki Depremler Gerçek Zamanlı Olarak Yanı Başınızda

Dünyadaki Depremler Gerçek Zamanlı Olarak Yanı Başınızda

Parse/Error tarafından yaratılan Earthquake Lamp, dünyanın dört bir yanındaki depremleri sesle ve ışıkla yeniden üretiyor.

Parse/Error, tehlikelere dikkat çeken ilginç lamba tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Daha önce Donald Trump her tweet attığında ve Twitter’da politik bir olay gündeme geldiğinde şimşek çakan Political Lamp adlı projelerine yer vermiştik. Earthquake Lamp ise dünyadaki depremlere gerçek zamanlı olarak tepki gösteren, internete bağlı bir lamba.

Depremin şiddetine ve konumuna bağlı olarak değişen tepkiler

IRIS (Sismoloji Araştırma Enstitüsü Kurumları) verilerine bağlı olan Earthquake Lamp, dünyanın dört bir yanında gerçekleşen depremleri sadece birkaç dakika geciktirerek yeniden üretiyor. Lamba, insan ile üzerinde yaşadığı gezegen arasındaki bağı, somut bir etkileşim modeli olarak ortaya koyuyor ve doğanın gücüne duyduğumuz korkuyla karışık hayranlığı bir aydınlatma tasarımı olarak dile getiriyor. Temiz ve sade bir tasarıma sahip olan lamba, depremlere hafif sarsıntılarla, bu sarsıntılar sonucu oluşan tekinsiz bir sesle ve ışık seviyesindeki değişimlerle karşılık verdiğinden depremin gerçek doğasını ortaya koyuyor. Bu öyle bir tepki ki, gözlemcinin kaygı ve büyülenme arasında gidip gelen duygularını kesintiye uğratarak, yaşayan bir gezegenin gerçekliğini ve güzelliğini ön plana çıkarıyor. Işık ve ses darbeleri, depremin konumuna göre değişiyor. Depremin şiddetine bağlı olarak, titreşimlerin rengi ve süresi ile sesin gücü de farklılık gösteriyor.

Parse/Error’un projelerini Behance üzerinden takip edebilirsiniz.

Dünyadaki Depremleri Gerçek Zamanlı Olarak Yansıtan Lamba Dünyadaki Depremleri Gerçek Zamanlı Olarak Yansıtan Lamba

Görsel: Behance