Evlerimizde kullandığımız teknolojik cihazlar her geçen gün daha akıllı hale gelmeye ve daha proaktif olmaya başlıyor. Yapay zeka destekli cihazlar ortamla entegre olarak kişinin istediğini algılıyor ve bu konuda kullanıcısından bir komut beklemeden onun istediğini yerine getirebiliyor. Ambient computing (ortam bilgi işlemi) adı verilen bu teknoloji sayesinde herhangi bir uygulama kullanmadan, daha az ekrana bakarak ya da yapay zeka destekli sesli asistanınızla daha az konuşarak akıllı evdeki ışıkları, termostatı, alarmları kontrol etmek mümkün oluyor.
Müşteri deneyimine odaklanan akıllı ev sistemleri
Sensörlerle hareket izlemeyi, sesi, nesnelerin internetini (IoT), giyilebilir cihazları ve yapay zeka teknolojilerini içinde barındıran ambient computing, daha proaktif olan, kullanıcının manuel olarak müdahalesine gerek kalmadan kendini ayarlayan cihazlara donatılmış bir dünya sunuyor. Ambient computing, sadece akıllı ev içinde cihazların birbirleriyle uyumlu şekilde çalışması anlamına gelmiyor aynı zamanda cihazların daha akıllı hale gelerek kullanıcının daha az müdahale etmesinin önünü açıyor.
Amazon’un sesli asistanı Alexa da zaten hali hazırda yapay zekasıyla bu durumun en iyi örneklerinden biri çünkü kullanıcısının müdahalesine gerek olmadan ortamın durumunu değerlendirip harekete geçebiliyor. Örneğin ev sahibi evde yokken cam kırılmasını algılar, yangın ya da duman alarmının tetiklendiğini duyursa sahibine bildirim gönderiyor. Veyahut gün ortasında evin bir odasının ışığı yarım saattir yanıyorsa Alexa bunun gereksiz olduğunun ve ışığın kapatılması gerektiğinin farkına varıp komut gelmeden ışığı kapatabiliyor.
Amazon Alexa halihazırda akıllı evdeki etkileşimlerin dörtte birini komut almadan başlatabiliyor
Alexa 7 yıl önce duyurulduğunda 13 komuta yanıt verebilen henüz emekleme aşamasında olan bir cihazdı. Amazon Alexa’da Kıdemli Başkan Yardımcı görevinde bulunan Tom Taylor, Web Summit 2021’deki oturumunda Alexa’nın artık 130 binden fazla yeteneğe sahip bir sesli asistan olduğunu ve her geçen gün yeni yeteneklerin diğer Amazon ürünleri sayesinde sesli asistana entegre olduğunu paylaşıyor. Alexa ile daha az konuşarak ve hatta bazı durumlarda hiç konuşmadan anlaşabileceğimiz bir geleceğin yakında olduğunun altını çiziyor.
Tom Taylor’ın paylaşmış olduğu en önemli bilgilerden biri Alexa’nın hali hazırda akıllı evlerdeki etkileşimlerin dörtte birinin komuta gerek kalmadan sesli asistanın kendisi tarafından başlatıldığı oluyor. Evinizde siz yokken bir yabancının tespit edilmesi durumunda Alexa’nın köpek sesi çıkarması ya da garaj kapısını açık gördüğünde otomatik olarak kapatması gibi.
Evdeki diğer akıllı cihazlarla iletişim artıkça Alexa daha proaktif olacak ve komutları istenmeden önce yerine getirebilecek. Tom Taylor’ın etkinlikte vurguladığı Alexa ile entegre çalışabilen Amazon’un ev tipi akıllı robotu Astro bunlardan biri. Evdeki insanların ve hayvanların güvenliği için kullanılabilecek akıllı robot ev içinde gezebiliyor. Bu sayede evdeki aile üyeleriyle etkileşime girebilirken herhangi bir olağandışı durumda uyarı gönderebiliyor.
Tom Taylor, Alexa’nın daha proaktif oldukça daha mantıklı kararlar vermesi gerektiğinin de farkında. Ekip olarak şimdi bu konuya yoğunlaştıklarını paylaşıyor. Her ne kadar her gün eve girdiğinizde seçmiş olduğunuz bir parçanın siz daha söylemeden otomatik olarak çalınmaya başlaması güzel olsa da sonuçta bazı durumlarda Alexa’nın ortamdaki durumu anlayıp bu işlevi yerine getirmemesi gerek. Örneğin eve geç saatte girmek durumunda kalmışsanız ve çocuklarınız uyuyorsa bir anda müzik sesiyle herkesi uyandırmak istemezsiniz.
”Privacy has always been fundamental for Alexa.” 🤖@amazon Alexa’s SVP, Tom Taylor, joined us on stage to discuss the proactive technology we have today, and what’s in store for the future 🚀#WebSummit pic.twitter.com/4gbWnsCYiB
— Web Summit (@WebSummit) November 2, 2021
Görsel: Web Summit