İçinde bulunduğumuz COVID-19 salgını, olmasaydı belki de yıllar boyunca göremeyeceğimiz birçok teknolojinin ekranlarımıza ve kapımıza gelişini hızlandırdı ve yıllardır havada asılı duran bir soruyu daha da net hale getirdi: Sanal dünyada yaşamak ne zaman mümkün olacak?
Yılın en ilgi çeken teknoloji etkinliklerinden biri olan Web Summit 2020’nin ilk gününde, oyun girişimi Improbable’ın kurucu ortağı ve CEO’su Herman Narula bu sorunun cevabının milyonlarca dolarlık oyun endüstrisinde yattığını açıkladı.
Sanal ve gerçeklik, bir madalyonun iki yüzü
Herman Narula konuşmanın başında oyun kavramının artık psikolojik bir ihtiyacı karşılayan bir şeye dönüştüğüne vurgu yaptı. Narula’ya göre Minecraft, Skyrim gibi oyunlar artık “gerçek” hayatlarımızla iç içe geçtiler ve hayatlarımıza değer katan bir hal aldılar.
Milyonlarca insanın COVID-19 kısıtlamaları sebebiyle evden çalışmaya başlaması, öğrencilerin evden ders görmeleri, ve dijital sosyalleşmenin artmasıyla, sanal dünyaların varlığının insanların daha “gerçek” deneyimlere sahip olabilmeleri için neredeyse zorunlu hale geldiğini söyledi.
Oyunların onları tasarlayan insanların hayatında da büyük bir yeri olduğunu belirten Narula, sanal dünyadaki mesleklerin gerçek iş olarak görülmediğinden dem vurdu. Oyun endüstrisini moda endüstrisine benzettiğini de ekledi.
Asıl üstünde durduğu konu ise aslında sanal dünya ve gerçek dünya arasında seçim yapmak zorunda olmadığımızdı. İkisine de sahip olabileceğimizi belirten Narula, oyun teknolojisi ve sanal gerçekliğin birleşmesinin tahmin edebileceğimizden daha kısa sürede gerçekleşeceğini söyledi.
Bir simülasyonun içinde yaşadığımız teorilerinin ise doğru olmadığını düşündüğünü belirten Narula, simülasyon yaratabilen bir simülasyonda var olmamızın bir paradoks olduğunu düşünüyor. Ama tabii ki ekliyor, simülasyon yaratmak yapmayı en çok sevdiği şey…
Narula’nın diğer işleriyle ilgilenenler ve oyunların değiştirici gücü hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyenler aşağıdaki TedX videosundan meraklarını giderebilirler.
Görsel: Web Summit, Pixabay