Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sıradan Nesneleri Mozaiklerle Tasvir Etmek

Sıradan Nesneleri Mozaiklerle Tasvir Etmek

Ruaidhri Ryan, sıradan nesnelerin mozaiklerini yaparak yaşam biçimlerimize esprili bir üslupla ayna tutuyor.

Mozaik, çağdaş sanatçıların elinde adeta evrim geçiriyor. Jim Bachor’ın sokaklardaki çukurları süslediği mozaikleri bunun en güzel örneklerindendi. Maud Milton’ın Londra’daki tren durakları için bölge halkının ürettiği el yapımı mozaik taşlarıyla yaptığı simgeler de karantina döneminin en göz alıcı kolektif projesiydi. Şimdi de yine Londra’da yaşayan sanatçı Ruaidhri Ryan’ın sıradan nesneleri mozaikle tasvir ettiği çalışmaları var sırada.

Önemsiz nesneleri ölümsüzleştirmek

Ruaidhri Ryan’ın bu ilginç mozaik serisi, Venedik’e yaptığı bir iş gezisinde doğmuş. Piazza San Marco yakınlarındaki lüks bir alışveriş bölgesinden geçen Ruaidhri, bu mozaiklerin dini tasvirler yerine tanıtım amaçlı olarak nasıl kullanıldığını görmüş. Alitalia ve American Express gibi markaların çağdaş reklamları için kullanılan mozaikler, kendi yapacağı mozaiklerin neyi tasvir edeceği konusunda sanatçıya fikir vermiş. Bu fikirle birlikte mozaik hakkında araştırma yapmaya başlamış.

Sanatçı çalışmalarını şöyle açıklıyor: “Tarihsel olarak mozaikler, toplumlar için değerli olduğu düşünülen hikayeleri, tanrıları ve nesneleri tasvir etti. Kalıcı hale getirmeye değer şeyleri… Bir bakıma mağara resimleri gibiydiler. Benim mozaiklerim de çoğu zaman çağdaş yaşamın kalıntıları olarak görülebilecek şeyler. Sıradan nesneler, tek kullanımlık, gözden kaçan eşyalar. Kalıcı hale getirmek için bu kadar çok zaman ve emek harcamanın gerçekten komik olduğunu düşündüğüm şeyler bunlar. Gelecekteki bir toplum, onları keşfederlerse bunlar hakkında ne düşünür?”.

Bir Evian şişesi, bir interrobang, bir ışık açma kapama düğmesi ya da şarj aleti gibi şeyler sanatçının konusu olabiliyor. Bu nesneleri konu etmesi, mozaiklerine bir mizah duygusu da katıyor. Adeta çağdaş insanın geçici başarılarının günlüğünü tutuyor gibiler. Çok emek ve zaman isteyen bir sanat pratiğini böyle önemsiz objeler için kullanması kendi içinde bir zıtlık teşkil ediyor.

Genellikle, mozaiği ahşap gibi bir malzeme üzerine çizmeyi ve ardından 24 mm seramik karoları kullanmayı tercih ediyor. Karoları gereken boyut ve şekilde dikkatlice kesip ahşaba yapıştırıyor. Işığı ve gölgeyi, sembolleri ve işaretleri seviyor. Mimariye, ikonogrofiye ve marka kimliği konularına da ilgi duyuyor. Bu ilgi alanlarının etkilerini de mozaiklerinde görmek mümkün.

Görsel: Instagram