Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sokaklardaki Çukurları Süsleyen Haşere Mozaikleri

Sokaklardaki Çukurları Süsleyen Haşere Mozaikleri

Jim Bachor, "Vermin of New York" serisinde çukurları haşere olarak nitelendirilen hayvanların mozaikleriyle kapatıyor.

Sokaklardaki çukurları mozaiklerle kapatan Jim Bachor esprili çalışmalarıyla şehir sakinlerine küçük sürprizler yapıyor. Çalışmalarını Chicago’da yürüten sanatçı, son yıllarda sürdürdüğü Pretty Trashed serisi ile çukurların üzerini çöplerin mozaikleriyle bezemekteydi. Bu mozaikler şehirlilerin sokağa çöp atma davranışına yönelik bir ayna etkisi yapıyordu. Sanatçı bir başka serisinde ise toplumda zararlı/haşere olarak nitelendirilen böcek, sıçan gibi hayvanların mozaiklerini yapıyor.

Hamam böcekleri, sıçanlar ve Trump

Hangi canlı, kendine ve dünyaya insandan daha zararlı olabilir elbette orası tartışılır. Ancak insanların, hastalık taşıdıkları gerekçesiyle zararlı damgası vurduğu, katletmekten çekinmediği bir grup canlı var bildiğiniz gibi. Hatta kimilerince “uçan sıçan” olarak nitelendirilen güvercinler dahi bazen bu gruba dahil edilmekte. Jim Bachor Vermin of New York serisinde, şehir halkının nefretinin hedefi olan bu hayvanları mozaiklerle çukurların üzerinde tasvir ediyor.

54 yaşındaki sanatçı, seriye çok anlamlı bir parça daha katarak mesajını güçlendirmiş, o da Trump’un portresi! Başlangıçta bunu serideki diğer canlılara hakaret gibi düşünebilirsiniz. Ancak sanatçı bence burada toplumun genelinin bakış açısını ortaya koymak istemiş. “İnsanlar madem bazı canlıları “zararlı” olarak ayrıştırıyor o halde Trump neden bu gruba girmesin ki?” şeklinde bir yaklaşım bu. Sanatçı, Trump’ın portresinin seride yer almasını şöyle açıklıyor: “Tartışmaya açık bir şekilde bunu iki şekilde değerlendirebilirsiniz; başkanımızı onurlandırmak veya aracınızı sürüp üzerinden geçmek.”. Tüm bunlar Türkiye’de yaşansaydı, muhtemelen bu sürecin “soruşturma” ve “hapis cezası” gibi gelişmelerle ilerlediğine şahit olurduk ki bu da ayrı bir mesele.

Chicago mozaiklere bayıldı, New York ise hoş karşılamadı

Sanatçı ve ekibinin asfalt üzerine mozaik yapmak için izni olmadığından, polisler tarafından yakalanmamak için yol işçileri gibi giyinmişler ve çalışmaların etrafına trafik konileri yerleştirmişler. Aynı nedenden mozaik kompozisyonları önceden hazırlamışlar ve böylece hızlı bir şekilde asfaltın üzerine sabitleyip uzaklaşabilmişler. Ancak hemen ardından Trump’ın portresi de dahil bazı parçalar şehrin ulaşım yetkilleri tarafından sökülmüş. New York ulaşım yetkilileri yaptıkları açıklamada, yol ortasında çalışmanın sanatçının kendi hayatını tehlikeye attığı, ayrıca sanatının da sürücülerin dikkatini dağıtabileceği için hayati risk yarattığı öne sürülmüş. İlginçtir ki Bachor’un önceki serilerinde Chicago’ya yaptığı 67 mozaikten hiçbiri sökülmemiş. Hatta işleri orada o kadar sevilmiş ki Chicago ulaştırma yetkilileri sanatçıyla röportaj bile gerçekleştirmiş. Bu da kent kültürleri ve yönetim anlayışı arasındaki farkları ortaya koyan önemli bir gösterge. Sanatçı bu konuyla ilgili aşağıdaki paylaşımı yapmış:

HURRY! New York City’s Department of Transportation wasn't kidding around. They are going after the "Vermin of New York" series with a vengeance! "Dead Cockroach, “Bouquet” and "Trump" have already been yanked out of the ground! They're not covered them up but actually extracting them out of the street. I've done 67 installs around the country (and Finland and Italy) and something like this has never happened before. I think this ends my practice of giving away the exact locations of new work. Check out "Dead Rat" and "Dead Pigeon" while you can. I think cars being parked over them has saved these pieces for now. An unexpected drag for sure but that's what you get for playin' in the street. •••••• #bachor #jimbachor #potholeart #NYCpotholeart #verminofnewyork

A post shared by bachor (@jimbachor) on

Bu arada sanatçı, mozaiklerini kalıcılık beklentisiyle yapmıyor. Çünkü işlerin kalıcılığı şansa dayalı. Yol işlekse mozaikler kolayca zarar görüp bozuluyor. Ya da yeni asfalt döşenirse tamamen yok olup gidebiliyor. Bu geçicilik de aslında Jim Bachor’un sanatını şehirle birlikte yaşayan ve sosyo-politik durumuna göre şehirle etkileşime giren işler olarak daha anlamlı ve değerli kılıyor.

Jim Bachor‘un çalışmalarını Facebook sayfasından da takip edebilirsiniz.

Sokaklardaki Çukurları Süsleyen Haşere Mozaikleri Sokaklardaki Çukurları Süsleyen Haşere Mozaikleri Sokaklardaki Çukurları Süsleyen Haşere Mozaikleri Sokaklardaki Çukurları Süsleyen Haşere Mozaikleri

Pretty Trashed adlı önceki seriye aşağıdaki paylaşımımızdan da göz atabilirsiniz:

Jim Bachor, sokak çukurlarına modern mozaikler döşeyerek şehir sakinlerini şaşırtacak esprili çalışmalar üretiyor. Sanatçı, 2013 yılından bu yana her yaz sokaklardaki çukurları göz alıcı mozaiklerle süslüyor. Projesini uzun zamandır Chicago’da yürüten sanatçı, Finlandiya başta olmak üzere farklı ülkelerin sokaklarına da mozaik yapabilmek için Kickstarter’da destek aramış. Geçtiğimiz yıllarda Flower Pot Holes adını verdiği çiçek temalı ve Treats in the Streets adını verdiği dondurma temalı işlere imza atmış. Son yıllarda ise daha çok Pretty Trashed adını verdiği çöp temalı mozaikler yaratıyor. Bachor, sokaklardaki sinir bozucu çöpleri mozaik olarak sunan bu seriyle şehir sakinlerine küçük sürprizler yapıyor. Bachor başladığı günden bu yana çukur mozaikleri için özel bir metodoloji geliştirmiş. Sıcaklık, yapım sürecinde büyük rol oynuyor ve sokaklar yeterli sıcaklığa ancak nisan ayında erişiyor. Şehrin sokakları sanatçının tuvali ve şehir sakinlerinin görebileceği noktaları tercih etmesi gerekiyor. Bu nedenle bazen caddenin ortasındaki asfaltta bulunan bir çukur üzerine mozaik döşemek durumunda kalıyor. Bu açıdan kendisine otomobil çarpma riskine karşı da dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Hava şartlarının olumlu ilerlemesi durumunda 1 mozaik çalışması 2 günde tamamlanıyor. İşlerin kalıcılığı da biraz şansa dayalı. Çok işlek bir sokağa döşenmiş mozaikler dağılıp bozulabiliyor. Yeni asfalt döşenirse iş yok olup gidiyor. Bu nedenlerle Bachor sürekli yeni yerler keşfetmek üzere seyahat etmeye başlamış ve Chicago’nun yanı sıra Detroit ve Philadelphia sokaklarına da mozaikleriyle imzasını atmış.

A post shared by bigumigu (@bigumigu) on

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.