Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tren Durakları İçin Halkın Yaptığı Taşlardan Yaratılan Mozaik Simgeler

Tren Durakları İçin Halkın Yaptığı Taşlardan Yaratılan Mozaik Simgeler

Maud Milton, London Overground durakları için yaratılan mozaik simge projesinde bölge halkının ürettiği el yapımı mozaik taşlarını kullanıyor.

Mozaik, kentlere yakışan en güzel sanat pratiklerinden biri. Sokak sanatçısı Jim Bachor’un sokaklardaki çukurları süslediği modern mozaikler bunun en yaratıcı örneklerindendi. Sanatçı Maud Milton tarafından Londra’da yürütülen bir mozaik projesi ise bu sanatın kent halkının katılımıyla ne kadar hoş bir sinerji yaratabileceğini ortaya koyuyor.

London Overground, Birleşik Krallık’ın başkenti Londra ve banliyölerine hizmet veren bir banliyö treni ağı. Maud Milton’ın London Overground simgeleri olarak anılan mozaik projesi de Artyface ve tren işletmesi Arriva Trains London arasındaki bir iş birliğinden doğmuş. Artyface, Londra’ya yüksek kaliteli kent sanatı eserleri kazandırmak için 1999 yılında Maud Milton tarafından kurulmuş olduğunu da belirtelim.

Maud Milton pandemi nedeniyle iptal olan atölye çalışmalarının yerine yaratıcı bir çözüm bulmuş

Maud ve ekibi, yuvarlak tren simgeleri yaratabilmek için 3.000’den fazla bölge sakiniyle çalışmış. Bölge sakinlerinin görevi, mozaik taşlarını hazırlamak olmuş. Şu ana kadar 10 farklı istasyona mozaik simge yerleştirmişler.

Madalyon şeklindeki bu durak simgeleri, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve o dönemden itibaren Londra ulaşımında gelenekselleşen bir tasarım formu.

Proje pandemiye denk geldiğinden, mozaik taşlarının yapımı için gerçekleştirilen atölye çalışmaları iptal olmuş. Maud Milton tüm zorluklarına rağmen halkın projeye katılımını sürdürmek için çalışma yöntemlerini pandemiye uyarlamayı başarmış. 150’den fazla yerel hane, ve bakım evi bu uzaktan mozaik taşı yapımında görev almış. Maud, katılımcıların eğitici Instagram videoları eşliğinde kendi tasarımlarını taşlara basabilmeleri için paketler hazırlamış. Bu paketlerin içinde, daha sonra mozaik taşına dönüşecek olan ıslak kil parçalar yer alıyormuş. Her katılımcı kendi istediği desenleri kil parçalara uyguladıktan sonra bu parçalar toplanmış, fırınlanmış ve kullanıma hazır hale getirilmiş. Gerçekten sevgiyle yapılmış bir proje olduğu da her halinden anlaşılıyor. Çünkü yakından baktığınızda bu heyecanı ve samimiyeti taşlarda görebiliyorsunuz. Gülen suratlar, kalpler, böcekler ve el yapımının kusurlu mükemmelliğini yansıtan nice sevimli desen görebiliyorsunuz taşlarda.

Görsel: Instagram