Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otonom Teknelerle Çalışan Köprü

Otonom Teknelerle Çalışan Köprü

MIT Senseable City Lab tarafından geliştirilen roundAround projesi, otonom teknelerle çalışan çağdaş bir köprü öneriyor.

Köprüler de her şey gibi içinde yaşadığımız çağa göre dönüştü. Kopenhag’ın iki gökdelen arasına kurulan bisiklet köprüsü Copenhagen Gate, çeliği işleyip köprü yapabilen son teknoloji 3B yazıcılar sayesinde inşa edilen heykel gibi MX3D köprüsü zamanımıza dair en çarpıcı örneklerden. roundAround ise çağdaş teknoloji sayesinde hareketli köprülerin ne kadar farklı bir yaklaşımla tasarlanabileceğini gösteriyor.

roundAround ilk Roboat projelerinden biri

roundAround, MIT Senseable City Lab tarafından geliştirilmiş. MIT, gelişmiş büyükşehir çözümleri için Amsterdam Enstitüsü (AMS) ile işbirliği yapmış. Böylece bu iki ekip, Roboat adı verilen otonom teknelerden yapılmış dinamik bir köprü konsepti geliştirdi. Projede bu araçların kullanılmasıyla 3 temel hedefi gerçekleştirmek istemişler. Bunlar; Amsterdam’daki su kanallarından birini birbirine bağlamak, saatte yüzlerce insanı diğer yakaya taşıyabilmek ve şehir merkezi ile Marineterrein arasındaki yolculuk süresini 10 dakikadan 2 dakikaya düşürmek.

MIT Senseable City Lab’de araştırmanın liderleriğini yapan Carlo Ratti, AMS ile birlikte yaptıkları araştırmaya göre, RoundAround projesinin ilk Roboat uygulamalarından biri olduğu sonucuna ulaşmış.

RoundAround’ın otonom birimleri olan tekneler, yerleştirileceği kanaldaki dinamikleri öğrenme ve ona göre hareket etme yeteneğine sahip. Sistem şehrin diğer bölgelerinde ve dünyanın diğer şehirlerinde de uygulanabilmek üzere giderek daha zeki ve donanımlı hale gelecek. Dinamik bir altyapı unsuru olarak Roboat ile köprü inşasının zor olduğu noktalar birbirine bağlanabilecek. roundAround otonom teknelerin Amsterdam kanallarında nasıl davrandığı konusunda yerinde deneyim geliştirmek için yaşayan bir labaratuvar olarak değerlendirilebilecek.

Köprü, elektrikli tekne birimlerinin sabit dairesel hareketi ile çalışacak şekilde tasarlanmış. Yolcuları alabilecekleri ve bırakabilecekleri raylı rıhtımlar, aynı zamanda endüktif şarj altyapısına sahip platformlar. Bu platformlarda, yolcular için banklar ve teknelerle ilgili gerçek zamanlı güncellemeri gösteren açıklayıcı materyaller yer alıyor.

Görsel: MIT Senseable City Lab