Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kopenhag’ın İki Gökdelen Arasına Kurulan Bisiklet Köprüsü

Kopenhag’ın İki Gökdelen Arasına Kurulan Bisiklet Köprüsü

Kopenhag’da iki gökdelenin arasına asılacak olan bisiklet ve yaya köprüsü denizden yaklaşık 60 metre yüksekliğinde.

Copenhagen Gate” (Kopenhag Geçidi), mimar Stephen Holl’un 2008 yılında tasarladığı çılgın bir şehir projesi. 2016 yılında yapımına başlanacak olan proje, iki gökdelen ve gökdelenlerin arasından geçen bir asma köprüden oluşuyor.

Proje planına göre gökdelenlerden biri, cafe, restoran ve güverte şeklindeki açık hava alanına sahip olacakmış. İki ucundan gökdelenlere asılı olan renkli köprü ise, tam ortasından kırılmış bir görüntüye sahip. Kopenhaglı yaya ve bisikletliler gökdelenlerin içindeki asansörlerle köprüye çıkıp inecekler.

“Peki, niye?” sorusunun cevabı “Neden olmasın?” ya da “Çünkü yapabildiğimizden” değil. İki gökdeleni tepeden bisiklet yoluyla bağlamak çok pratik bir ulaşım alternatifi sunmuyor. Kopenhag’da toplu taşıma istasyonlarına 500 metreden uzağa konut yapılamıyor ve gökdelenlerden biri toplu taşımaya yakınken, diğeri uzakta kalıyor ve evet, toplu taşımaya uzak olan gökdelenin ayaklarının dibinde bir konut projesi var. Şu anki haliyle, bir gökdelenden diğerine limanı dolaşarak ulaşmak istediğinizde mesafe 2,2km. Bu bisiklet yoluyla, 500m sorunu aşılacak.

Bisiklet yolu niye alçakta değil sorusunun cevabı da limana girip çıkan gemiler. Yani havalı olsun diye değil yapılan, ya da kentsel sanat veya bir mimari oyun yok ortada. Pratik nedenler var. (oh mis gibi memleketim kokacak oralar da.)

Görsel; stevenholl