Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
3B Baskı Çelik Köprü Kullanıma Hazır

3B Baskı Çelik Köprü Kullanıma Hazır

Joris Laarman ve MX3D iş birliğiyle geliştirilen 3B baskı çelik köprü, önümüzdeki yılın başında Amsterdam'a yerleştirilecek.

Robotiğin kullanıldığı yeni üretim teknolojileri geliştiren Hollandalı şirket MX3D, iddialı bir tasarıma sahip olan 3B baskı çelik köprüsünü ilk olarak 2015 haziran ayında duyurmuştu. Bu yılki Hollanda Tasarım Haftası’nda izleyici karşısına çıkan köprünün artık Amsterdam’da kurulum için hazır olduğu duyuruldu.

Heykel gibi bir köprü

Joris Laarman Lab’in tasarladığı köprü, paslanmaz çelik konstrüksiyonlu dev gövdesi ve bu gövdedeki karmaşık, güçlü ve zarif geometrilerle de oldukça çarpıcı. 2019’un başlarında, Amsterdam’ın en eski ve en ünlü kanallarından biri olan Oudezijds Achterburgwal’ın üzerine kurulması planlanıyor.

Büyük ölçekli işlerde 3B baskının sağladığı biçimsel özgürlük

Joris Laarman’a göre bu köprü, 3B baskının artık büyük ölçekli projelerin dünyasına girdiğini ve biçim açısından eşi görülmemiş bir özgürlük sunabildiğini gösteriyor. Özel MX3D yazılımı ve çok eksenli endüstriyel robotlar kullanılmış (toplamda 4 robot) ve baskının tamamlanması 6 ay sürmüş. 12,5 metre uzunluğunda ve 6,3 metre genişliğinde olan köprü, 4.500 kg ağırlığında ve 1.100 km’den fazla tel içeriyor. 2019’da kurulumu yapılmadan önce son bir test aşaması daha olacak. Bu son testlerle köprünün yapısal bütünlüğün sağlaması yapılacak.

3B Baskı Çelik Köprü Kullanıma Hazır

Görsel: Joris Laarman