Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Restoranların İmdadına Yetişen Ketçap

Restoranların İmdadına Yetişen Ketçap

Curtice Brothers, ketçaplarının etkileyici bir dokunuş yaratıp yaratmayacağını görmek için Tripadvisor’da en kötü değerlendirmeleri almış restoranlarla çalıştı.

Bugünlerde bir yere gidip gitmeyeceğimizi belirlemek, hangi restoranın, müzenin ya da gezi alanının güzel olduğunu değerlendirmek için çevrim içi yorumlara göz atıyoruz. Buralarda yapılan incelemeler oraya gitmeyi planlayanlar için yol gösterici ve fikir verici olurken ziyaretçi yorumlarının yapıldığı platformlar markalar için güzel bir reklam alanı da oluyor. Ajanslar ise markalar için internet sitelerinde yer alan incelemeleri farklı yaratıcı kampanyalarla bir fırsata dönüştürebiliyor. Bir ketçap markası olan Curtice Brothers’ın Berlin’de hayata geçirdiği Ketchup to the Rescue başlıklı kapanya da bu yaratıcı işlerden biri.

curtice brothers

Sadece bir şişe ketçap restoranı kötü yorumlardan kurtarabilir mi?

Ogilvy Germany tarafından ketçap markası için yaratılan kampanya Berlin’deki düşük puanlı restoranlara hayat vermeyi hedefliyor. Ziyaretçilerin farkında bile olmadan Tripadvisor üzerinden katıldıkları bu deneyim, hem bu ödüllü ketçabı değerlendirmesini hem de kötü puana sahip restoranların kendilerini biraz olsun üst sıralara atmasını sağlıyor.

Ketchup to the Rescue için Berlin’de pek de iyi yorumlara sahip olmayan restoranlar bulunduktan sonra onlara Curtice Brothers’ın ketçapları iletiliyor ve restoranların Tripadvisor’daki puanının yükselip yükselmeyeceği takip ediliyor. Tabii ki bu hemen çıktısını alabileceğiniz bir süreç değil. Dolayısıyla marka ve ajans bir süre buradaki yorumları incelemeye devem ediyor.

curtice brothers

Restoranlara geçtiğimiz yılın Ekim ayında ketçapların tedarik edilmesinin ardından yorumlarda da süreç içerisinde değişimler oluyor. Tek yıldızlı acımasız ve kırıcı yorumlar yerini nispeten daha iyi yorumlara ve biraz daha yüksek yıldızlı puanlara bırakıyor. Önceleri bu restoranlar için “Yemek yemek için en kötü yer”, “Facia”, “Hayatımdaki en kötü yemek”, “Sakın gitmeyin” gibi yorumlar yapılırken Curtice Brothers ketçaplarının restoranlara eklenmesiyle birlikte “En kötü seçenek değil”, “Ortalama”, “Bir şans verilebilir” gibi iki ya da üç yıldızlı yorumlarda artış yaşanıyor.

Bu kadar çok yorum alan restoranlar için sadece ketçap farkıyla bir anda Tripadvisor’nın zirvesine çıkmak mümkün değil tabii ki. Ancak yine de restoranlardan bazıları nispeten yüksek yıldızlı yorumlar sayesinde birkaç basamak yukarıya da çıkıyor. Ogilvy Germany, kampanya sonucunda zor durumda olan restoranların her birisinin ayakta durmaya devam ettiğini ve yorumlarda da “hoş” kelimesinin “en kötü” kelimesinden daha çok kullanılmaya başlandığını paylaşıyor.

Kampanyanın başarıya ulaşmasının ardından Ogilvy Germany, tek yıldızlı kötü yorumlarının yanı sıra ketçabın restoranlara eklenmesinden sonra gelen değişimleri de açık hava kampanyasına dönüştürüyor.

Künye

Müşteri: Curtice Brothers
Ajans: Ogilvy Berlin
Yaratıcı Yönetici: Dr. Stephan Vogel
CCO: Björn Bremer
ECD: Florian Hucker
Yaratıcı Yönetmen: Felipe Galiano, David Krueger
Sanat Yönetmeni: Rodrigo Sganzerla
Metin Yazarı: Rafael Quintal|
Hesap Yönetimi: Alexandra Teodoreci
Tasarım: Timon Osche
Prodüksiyon: Raquel Fedato
DOP: Bastian Kempf
Kurgu: Marcello Amora / Flying Eye
Müzik: DaHouse Audio

Görsel: Vimeo, adweek