Londra merkezli dijital ürün stüdyosu ustwo, dünya çapında bilinirliğe 2014 yılında yayınladıkları Monument Valley isimli oyunlarıyla kavuştular. Web Summit 2019 sahnesinde konuşan Küresel Otomotiv ve Mobilite Yöneticisi Tim Smith, Monument Valley’den önce 9 proje üzerinde çalıştıklarını ve hepsinde başarısız olduklarını söyledi. Monument Valley’den sonra ivme kazanan şirketin otomotiv ve video oyun alanlarındaki vizyonlarını anlatan Smith, ardından otomotiv endüstrisi içinde oynadıkları oyunları ve oyunlaştırmaları paylaştı.
ustwo’nun oyunlara yaklaşımı
Web Summit 2017’de de dinlediğimiz Tim Smith, ustwo’nun üç ana prensibini üç oyun üzerinden açıkladı. Birinci örnek olarak şirketin ilk yıldız oyunu Monument Valley oldu. Monument Valley, her ne kadar bir mobil oyun olsa da içinde herhangi bir şiddet, silah veya dövüş içermiyor. Aksine bölümlerde bulmacaları çözerek sonraki bölümlere geçmek üzerine kurulu sade bir oyun. Bu sırada da oyuncuya aklında kalacak bir hikaye anlatıyor. ustwo’nun birinci önemsediği değer; bir hikaye anlatmak.
ustwo’nun Apple Arcade’e özel yayınladığı Assemble With Care, Smith’in andığı ikinci oyun oldu. 12 bölümden oluşan kısa bir hikayeye sahip. Bu oyunun özünde oyuncunun kendisini iyi hissetmesi yatıyor. ustwo’nun ikinci değeri de bu, iyi hissetmek.
Tim Smith, oyun alanında geliştirdiklerine son örnek olarak da Google’ın geçtiğimiz ay tanıttığı Pixel 4 telefonlarının dahili radar özelliğini Motion Sense’i kullanarak geliştirdikleri Headed South‘u verdi. Bu oyun da bir yolculuk hissini oyuncuya aktarıyor. Motion Sense’i kullanan ilk oyun olması nedeniyle de ustwo’nun üçüncü değeri olan öğrenme kavramı öne çıkıyor.
ustwo’nun otomotive yaklaşımı
ustwo, araç içinde geçen süreye odaklanarak bu sürenin nasıl daha eğlenceli hale gelebileceğini düşünüyor. Tim Smith, hem sürücü hem de yolcular için araç içinde bulunmanın sadece bir yolculuk olarak ele alınmadığı bir yaklaşım uyguluyor. Yolculuk sırasında geçen süre esnek olduğu için oyunlaştırmanın zamanının da esnek olabilmesi önemli faktör. Bu konudaki bir başka örnek ise görme engelliler yolculuk sırasında hissettikleri. Görme engellilerin yolculuk boyunca endişe içinde oldukları gözlemlenmiş. Smith, ustwo’nun otomotiv alanında benimsediği değerleri; bir yoculuğa çıkmak, bir noktadan başka bir noktaya gitmek ve kişinin çevresinin teknolojiyle çevrili olması olarak özetliyor.
ustwo, Citroen Cactus’ün hız paneli için bir arayüz geliştirmiş. Böylece hız göstergesi basit bir ibre yerine bir bara dönüşmüş. Bulunulan bölgedeki ve sokaktaki hız limitine göre yeşil, sarı ve kırmızı renklerle de gösterilen bar sayesinde farklı bir yaklaşım sunulmuş.
Land Rover ile yaptıkları bir başka projede ise artırılmış gerçeklikle aracı sokak ortasına yerleştirmişler ve otomobili bir aygıt olarak konumlandırarak onun üzerinden bir öğrenme süreci başlatmışlar.
Bir başka projelerinde ise araç içindeki dokunmatik panel ve ekranlardan faydalanarak meditasyon uygulamaları Pause‘u araç içine yerleştirmişler. Böylece esnek oyun zamanı sunarken bir yandan da oyun geliştirirkenki iyi hissetme değerini araç içine uyarlamışlar.
Tim Smith konuşmasını, daha iyi araç içi deneyimi sunmak için oyun oynamanın temel değerlerinden faydalanılabileceğini söyleyerek bitirdi.
Görsel: Bigumigu