Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kısa Boylu İnsanlar İçin Periskop Gözlük

Kısa Boylu İnsanlar İçin Periskop Gözlük

Dominic Wilcox tarafından tasarlanan One Foot Taller, kullanıcının çevresini normal göz seviyesinden 30,5 cm yukarıdan görmesini sağlıyor.

Dominic Wilcox; yenilikçi, düşündürücü ve şaşırtıcı nesneler yaratmak için sanat, tasarım, zanaat ve teknoloji gibi farklı disiplinlerden besleniyor. Absürt tasarımlarıyla ve tuhaf icatlarıyla dikkat çeken Wilcox, çocuklarla yaptığı nefis projelerle, onları da tasarım yapmaya teşvik ediyor. Çocukların hayali arkadaşlarını canlandırdığı INVENTORS! ve çocuk mucitlerin fikirlerini uzmanların hayata geçirdiği Little Inventors büyük ilgi toplamıştı. Bu defa ise kısa boylu insanlar için yaptığı One Foot Taller adlı periskop gözlükle gündemde.

One Foot Taller, Wilcox’ın konserdeki gözlemlerinden doğdu

Dominic Wilcox’ın tasarladığı One Foot Taller, kullanıcının çevresini normal göz seviyesinden 30,5 cm yukarıdan görmesini sağlıyor. Gözlük, bükülmüş aynalı akrilik levhadan yapılmış. Tasarımcı bu gözlüğün ortaya çıkış hikayesini şöyle aktarıyor: “Microsoft Surface, günlük yaşamdaki sorunlar üzerine düşünmemi ve bunlar için sıra dışı ve ilginç çözümler bularak Londra’daki bir sergide yer almamı istedi. Birkaç hafta önce bir konserde olduğum aklıma geldi. Konseri ayakta izliyordum ve kısa boylu bir kadının dans ettiğini görmüştüm. Ama grubu göremiyordu. Bu bana insanların, benim gibi uzun boylu insanları ya da buna benzer engelleri aşarak etrafı görmeleri için bir tasarım yapmamda ilham verdi. Böylece günlük yaşamdaki bir soruna sıra dışı bir çözüm getirebilirdim. Ayrıca, bu aslında hepimizin deneyimlediği bir problem. Sinemadayken önümüze oturan uzun boylular nedeniyle hepimizin sorun yaşadığı olmuştur. Bu cihaz arkanızdaki kişilerin manzarasını engellemediğiniz sürece bu tip durumlara çözüm olabilir.”

Wilcox, gözlüğün son halini üretebilmek için 5 kez deneme yapmış. Son denemesinde istediği sonuca ulaşmış. Nasıl mı? Aynalı plastik bir tabaka kesip, dikkatli bir şekilde ısıtmış. Işığı yukarıdan aşağıya, gözlere doğru yansıtacak şekilde parçaları doğru açılarla bükmüş. Bu işlevsel nesneyi tek bir levhadan nasıl yapabileceğini araştırmaktan, denemeler yapmaktan da çok keyif almış.

Yıllardır alışılmadık şeyler tasarlayan Wilcox, bu birikimin artık herhangi bir tasarım projesinde alması gereken tüm küçük kararları hızla almasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Doodle aşamasından başlayıp gerçek bir nesne olarak bu gözlüğü üretme süreci; düşünme, test etme, başarısızlık, daha fazla test şeklinde ilerlemiş. Üstelik bu süreç toplamda yalnızca 1 hafta sürmüş.

One Foot Taller, geçtiğimiz ay gerekleşen sanat ve tasarım festivali D&AD’deki Extraordinary Solutions to everyday Problems sergisinde meraklılarıyla buluşmuş. Dominic Wilcox’ın çalışmalarını internet sitesi, Facebook sayfası, Twitter’ı ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.