Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yüze Filtre Uygulayabilen Gözlük ve Şapka: Rimpski

Yüze Filtre Uygulayabilen Gözlük ve Şapka: Rimpski

Emin Demirci’nin gözlük ve şapka olmak üzere iki bağımsız parçadan oluşan projesi Rimpski çevredekilerin kullanıcıyı görme şeklini değiştirmeye odaklanıyor.

Google Glass, Snap Spectacles, North tarafından geliştirilen Focals, ses tabanlı artırılmış gerçeklikle donatılmış Horizon Smart Glasses ve ses tanıma, kamera, ekran, hoparlör gibi gelişmiş özelliklerle sahip Norm Glasses artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip gözlük tasarımlarından birkaçını oluşturuyor.  Dış dünyayı görme şekillerimizi değiştiren bu teknolojilere her gün bir yenisi ekleniyor. Endüstriyel tasarımcı Emin Demirci ise aygıtların bizim gördüğümüz dünyayı değiştirmesi yerine dünyanın kullanıcıyı görme şeklini odaklanıyor.

Yüz haritalama kullanarak filtreyi yüze doğrudan uygulamak

Bir mezuniyet projesi olarak ortaya çıkan Rimpski bir şapkadan ve gözlükten oluşuyor. Bu iki parça birbirinden bağımsız olarak kullanılıyor. Proje, insanların fiziksel olarak görünümünü nasıl farklılaştırabileceğinin bir örneği olarak sunuluyor. Bu teknoloji bir nevi iki boyutlu Snapchat filtrelerinin telefon ekranlarından çıkarak üçüncü boyuta taşınmasını sağlıyor. Giyilebilir teknolojiler arasında gösterilebilecek olan tasarım, yüz haritalama ve projeksiyon teknolojisini kullanarak filtrelerin yüze uyacak bir oranda aktarılmasını sağlıyor.

Projektörler gözlük ve şapkaya yerleştiriliyor

Yüz taraması, her insanın kendine has yüz yapısına veya özeliklerine uyum sağlaması ve filtrenin yüz alanın dışına çıkmamasını sağlıyor. Derinlik sensörleri yardımı ile yüz hareketi izlenebiliyor ve filtre buna göre uyum sağlayabiliyor.

Projektörlerin yüzün belirli bir alanını kapsaması için yüz ile projektör arasında belirli bir mesafe olması gerekiyor. Gözlükte, yüzü tamamen sarmak için projektör ayrı bir parça üzerine yerleştiriliyor. Bu aparat gözlüğe mıknatıs yardımı ile kolayca eklenebiliyor. Gözlük takmayı tercih etmeyecek olanlar için ise şapka alternatifi bulunuyor. Şapka, yüz üzerinde daha geniş bir kapsama alanı sunduğu için projektörler tüm yüzü tamamen kapatabiliyor.

Rimpski tarzı yansıtmak için alternatif seçenek sunuyor

Rimpski, kullanıcının hızlı bir şekilde dijital olarak değişime uğramasına imkan tanıyor. Dolayısıyla eğlence amaçlı kullanılabileceği gibi kişinin kendini ifade etmesi için alternatif yöntemler de sunuyor. Moda ile teknolojiyi birleştiren bir nokta da kendine yer buluyor.

Bu tasarım 2018 yılında Fast Company tarafından düzenlenen World Changing Ideas Awards finalistleri arasında yer alıyordu. Şu an da Google’da çalışan endüstriyel tasarımcı Emin Demirci bireysel projeleri üzerinde de çalışmaya devam ediyor.

Görsel: Emin Demirci