Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Öğretilenler Üzerine Düşündüren Bir Sosyal Deney

Öğretilenler Üzerine Düşündüren Bir Sosyal Deney

Gent Üniversitesi öğrencilerini doğru bilgiyi savunma konusunda cesaretlendirmek adına Belçikalı ajans Mortierbrigade'le birlikte yanlış bilgiler verdikleri bir sosyal deney yaptı.

Üniversitelerde kimse yanlış bilgi edineceğini düşünmez. Ya da okullarda da yanlış bilgi olacağı aklımıza gelmez. Olması gereken bir dünyada evrim varken çocuğa yok diyerek anlatmak eğitmek kavramının kelime anlamına ters düşmekte çünkü. Üniversiteler ve reklamlar aynı minvaldeler bir de. İkisi de hedef kitlesine bir bilginin perspektifindeki yaşamı öğretiyor. Yanlışlar arasından doğruyu nasıl seçeceğimize yönlendiriyorlar bizi. Belçikalı Mortierbrigade ajansı da Universiteit Gent öğrencilerine cesur olmayı arzulatan bir sosyal deneye imza attı.

“Dünya Düzdür” %100 Doğru Bilgi Yayalım

Sosyal deney öğrencilerin profesörlerinin söylediği yanlış beyanlara tepki gösterip göstermeyeceğini ölçüyor. Deney aynı zamanda üniversitenin “Dare to Think” felsefesinin altını da dolduruyor. Üç profesör, Johan Braeckman, Mirjam Knockaert ve Lieven De Marez, öğrencilere sahte bilgilerle dolu beyanlarda bulunuyorlar. Deney boyunca öğrencilerin bu söylemlere karşı çıkma cesaretini bulup bulmayacaklarını izliyoruz. Kamerayla kaydedilen dersler akabinde çevrimiçi bir videoya da dönüştürüldü.

Mortierbrigade deneyi desteklemek için anonim bir poster serisini de Gent şehrinin duvarlarına astı. Posterler “yoksulluk kalıtsal bir hastalıktır” gibi yapıcı olmayan ve yanlış olan cümleleri içeriyor. Ghen şehri sakinleri posterlere oldukça sert bir tepki göstermiş ve posterlerden geriye parçaları kalmış. Fakat ajans bununla da yetinmeyip vandalizme uğrayan posterleri daha büyük bir açık hava ilanına dönüştürmüş.

Ajansın ortağı ve yaratıcı yönetmeni olan Jens Mortier toplumun tartışmayı kazanma dürtüsü hissetmeden karşıt görüşlerini ifade edebilen insanlara ve kurumlar ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Üniversite’nin kuruluş politikasının da böyle gençler yetiştirmeyi hedeflediğini belirten yaratıcı ekip, bu sosyal deneyle okulda okuyan öğrencilerin kurumlarının felsefesini yeniden hissetmelerini sağlamayı amaçlamışlar.

Etrafımızda çokça yanlış bilgi dolanıyor bunlardan doğrularını seçebilmeyi öğrenmemiz lazım. Google amatör habercilikle ilgilenenler için News Lab’de bunun eğitimlerini vermeye çabalıyor, SXSW gibi festivallerde politikacılar ve ödüllü gazeteciler doğru bilginin önemine dikkat çekiyor. YouTube bile bazı videoların altına doğrulama bağlantısı ekleyeceğini müjdeliyor. Dünya bu kadar büyük bir çöplükken beynimizin içine aldıklarımıza dikkat etmekte fayda var. Sonra yanlışlıkla Tesla’yı fizikçi değil de otomotiv şirketi olarak biliyor olabiliriz sadece.

Görsel: YouTube, Universiteit Gent, Facebook