Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocuklardan Down Sendromu Konusunda Haklı Bir Öğreti

Çocuklardan Down Sendromu Konusunda Haklı Bir Öğreti

Naked Heart Foundation çocukların Down sendromlu yaşıtlarına davranışında ebeveynlerin etkisini sosyal deneyle gösteriyor.

Down sendromlu ve otizmli çocukların damgalanması birçok ülkede hala oldukça yaygın. Yetişkinlerden gördükleri davranışları benimseyen ve uygulayan çocuklar ise çevrelerinde Down sendromlu bir çocuk olduğu zaman büyüklerinin davranışlarını taklit ediyor. Naked Heart Foundation, çocukların belirli bir yaştan sonra büyüklerini örnek aldıklarını, davranışlarını onlardan gördükleri şekilde biçimlendirdiklerini sosyal bir deneyle gösteriyor.

Naked Heart Foundation ailelerin tutumuna dikkat çekiyor

Naked Heart Foundation tarafından Rusya’da yapılan bir araştırmaya göre insanların yüksek bir çoğunluğu down sendromu gibi fiziksel veya zihinsel engeli bulunan bir çocuğu yetiştirmek için hazırlıklı değil. Ankete göre insanların sadece yüzde 7’si hazırlıklıyken yüzde 50’den fazlası down sendromlu çocukların akranlarıyla birlikte değil evde veya özel kurumlarda eğitilmesi gerektiğini düşünüyor. Kuşkusuz bu tutuma sahip olan bir ebeveyn görüşünü istemli ya da istemsiz olarak çocuğuna da aktarıyor.

Henüz ailesinin davranışlarını taklit etmeye başlamamış küçük yaştaki çocuklar fark gözetmiyor

Marvelous imzalı 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü için hazırlanan kampanya bu öğretinin çocukların down sendromlu diğer çocuklara bakışını nasıl değiştirdiğini gösteriyor. Sosyal deney için birbirine tıpatıp benzeyen iki oyun odası hazırlanıyor. Oyun odalarının birisi boş iken diğerinde bir çocuk bulunuyor. Yaşları 3 ila 10 arasında değişen çocuklara oyun oynaması için bu iki oda arasında bir seçim yapması isteniyor. Yaşları küçük olan çocuklar down sendromlu çocuğun olduğu odayı seçerken yaş ilerledikçe çocukların tereddüt ettikleri ve boş odaya yöneldikleri görülüyor.

Davranışlarınızın önüne engel koymayın

5 yaşın altındaki çocuklar tereddüt etmiyor. Çünkü bir odada oyun arkadaşı var iken diğer odada kimse yok. Odadaki diğer çocukla kendisi arasında herhangi bir fark görmeyen çocukların yaşı ilerledikçe ailesinden gördükleri doğrultusunda davranışları da değişmeye başlıyor. Deney aslında çocukların farklılık gözetmeksizin tüm çocuklarla yakın ilişkiler kurabileceğini kanıtlıyor.

STK, #borninclusive etiketi ile gerçekleştirdiği kampanyasında ailelerin zihinsel ve fiziksel engellilere karşı tutumunun ne denli etkileyici olabileceğini gösteriyor. Ebeveynlerin daha kapsayıcı ve tüm insanlara eşit mesafede olması gerektiğini hatırlatıyor.

Künye

Müşteri: Naked Heart Foundation
Ajans: Marvelous
CCO: Artem Sinyavskiy
Kıdemli Metin Yazarı: Anastasia Koposova
Kıdemli Sanat Yönetmeni: Natalya Kvacheva
Prodüksiyon Şirketi: Grandma Production
Yönetmen: Maksim Kolyshev
Yapımcı: Polina Nazareva
İdari Yapımcı: Olga Sharova
Set Tasarımı: Alexandra Nikiforova
Kostüm: Valeriya Lasareva
Düzenleme: Vladimir Gaisler
Renklendirme: Nikolay Vavilov
Beste: Kalakutok Ramazan
Müzik: Maltsev Konstantin
Sound: Stanislav Paushev

Görsel: YouTube