Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanatçı ve Aşçı Itsuo Kobayashi’nin 32 Yıldır Sürdürdüğü Yemek Günlükleri

Sanatçı ve Aşçı Itsuo Kobayashi’nin 32 Yıldır Sürdürdüğü Yemek Günlükleri

Itsuo Kobayashi ilk gençlik yıllarından bu yana yediği yemeklerin illüstrasyonlarını çiziyor.

Günlük tutmak sanatçılar için başlı başına bir yaratıcı pratik. Özellikle seyahat günlüklerinde bunu sıkça gözlemliyoruz. José Naranja’nın el yazması günlükleri ve Angela Mckay’in sulu boya seyahat günlükleri yakın zamanda karşımıza çıkan en güzel örneklerdendi. İllüstrasyonla, mimari nakışlarla, GIF’lerle ve karikatürlerle tutulan günlükler de gördük geçmişte. Bu alanda radarımıza takılan bir başka sanatçı ise yemek günlükleri tutan Itsuo Kobayashi.

80’li yıllarda başlayan bir tutku

1962 doğumlu Japon sanatçı ve profesyonel aşçı Itsuo Kobayashi, ilk yemek günlüklerini 80’li yıllarda tutmaya başlamış. Dolayısıyla yemekleri ölümsüzleştirme tutkusu, Instagram’daki yemek fotoğraflarından çok daha öncelere dayanıyor. Kobayashi ilk başladığı yıllardan beri 1.000’i aşkın yemek illüstrasyonu üretmiş. 46 yaşında başlayan nörolojik bir rahatsızlık nedeniyle yürümekte zorlanmaya başlamış. Uzun yıllar boyunca, bir soba restoranında (karabuğday ve buğday unundan yapılan lezzetli bir Japon yemeği) aşçılık yapan ve okullar için de yemek yapan Kobayashi o dönemden itibaren çalışamamaya, yaşamını büyük ölçüde evde geçirmeye başlamış. İşini kaybedince yemek günlüklerine daha fazla zaman ayırmaya başlamış. Konuları artık çoğunlukla bazen restoranlardan, bazen de annesinden gelen paketlenmiş öğünler.

Itsuo Kobayashi

Kobayashi’nin 32 yıldır isimleri, fiyatları, lezzet notları ve restoran logoları gibi detayları ekleyerek sabırla sürdürdüğü çizimleri, son yıllarda Amerikan sanat dünyasının dikkatini çekmeye başlamış. Bu yılın başlarında New York’taki Outsider Art Fair’de Kobayashi’nin eserleri 500-3.000 dolara alıcı bulmuş.

Itsuo Kobayashi Itsuo Kobayashi

Görsel: artnet
Manşet görseli düzenlenmiştir.