Susan, YouTube’un bir haber organizasyonu olmadığını belirtiyor. YouTube bu özelliğiyle sadece “doğru bilgileri” sunmak istiyor. Şimdilik ilk olarak bu bilgi ipuçları sadece önemli tartışmalara sahip olan komplolarla ilgili videolar etrafında görünecek. Sonrasında belki tüm videolar için bu kutucuklar eklenir videoların altına.

Susan’ın gösterdiği bilgi ipuçları videonun hemen altında kısa bir metin bloğu olarak yer alıyor ve “daha fazla bilgi için Wikipedia’yı ziyaret edin” bağlantısını oluşturuyor. Wikipedia gönüllüler tarafından yazılmış kitle kaynaklı bir internet ansiklopedisi. %100 doğru bir bilgi kaynağı değil, akademik yazılarda Wikipedia’dan alıntı kullanmak hala okullarca kabul edilmiyor. Ama yine de tabii ki YouTube’daki kepçeyle sallanan bilgilerden daha tarafsız bir yaklaşıma sahip.

Susan Wojcicki şirketin ilk listesinde kaç komplo olduğunu belirtmedi, ancak zaman içinde genişleyeceğinden bahsetti. YouTube ileride tartışmalı unsurlar adı altında başka alternatif bilgi kaynakları da gösterebilirmiş ayrıca.

Susan sadece YouTube’la ilgili bu konudan bahsetmedi. Bunun dışında YouTube’un Breaking News Shelf gibi bölümlerde meşru haber kaynaklarını desteklemek için algoritmasını değiştirmek de dahil olmak üzere yaşadığı sorunları çözmeye yönelik çeşitli yöntemler geliştirileceğini söyledi. Wojcicki, şirketin gerçek dünyadaki olaylara dair bir pencere sunmasının önemli olduğunu söyledi. Youtube’un gerçekten önemli bir şey olursa ve bunu görüntüleyenlere gösteremiyorsa bir fırsatı kaçırıyor olduğunu açıkladı. Youtube’daki yorumların insanları kutuplaştırması konusunda da YouTube’un hala algoritmasını geliştirdiğini ve insanlara rahatsızlık verecek, ayrımcılık yaratacak yorumların görünürlüğüne çözüm geliştirilmeye devam ettiğini dile getirdi.

YouTube algoritmasını sürekli yeniliyor ve geliştiriyor. Belki de artık bu yenilikleri insanlar dahi yapmıyor, teknoloji teknolojiye revizyon veriyor olabilir. Biz halkız ve bir fikrimiz yok, sadece düşünüp acabalar, teoriler üretiyoruz. Ama Wikipedia umarım YouTube’un bu haraketiyle bir doğruluk kontrol mekanizmasına hızlıca dönüşebileceğini ve insanların bu yüzden Wikipedia’daki bilgileri yanlış yönlendirmelerle doldurabileceğini farkındadır. YouTube algoritmalardan oluşuyor olabilir fakat insanlar hinlik ve duygulardan oluşuyor. Bizim 1 ve 0’larımız iyi ve kötü duygularımız. O yüzden bir algoritmayı kolayca doğru bilgi edinme kaynağı olarak düzenleyebilirsin fakat bir insanın teorilerini, doğru gösterme niyetindeyse, çok kolay engelleyemezsin. Yani en azından şahsi fikrim bu.

Konuşmanın tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.