Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müzik Notalarının Boya Olduğu Soyut Tablolar

Müzik Notalarının Boya Olduğu Soyut Tablolar

Sinestetik sanatçı Melissa McCracken notaları görüyor ve caz, funk ve pop şarkılarını soyut resimlerle tasvir edip kağıda döküyor.

Kimisi renkleri koklar. Hayır, şairane bir giriş yapmaya çabalamıyorum. Kimisi gerçekten renkleri koklar, kimisi de müziği renk olarak algılar. Sinestezi olayından bahsediyorum ben. Yunanca kökenli kelime sinestezi “birleşik duyu” anlamına geliyor. Sinestezik kişilerde herhangi bir duyunun uyarımı otomatik olarak başka bir duyu algısını tetikliyor. Mesela yukarıda verdiğim örnekler dışında renkler beyninde ses olarak ya da tatlar renk olarak algılanabiliyor. Geçtiğimiz aylarda sizlere Amsterdamlı sanatçı Daniel Mullen’in bu büyüleyici duyusal fenomeni, Synesthesia adlı resim serisi ile anlatmasından bahsetmiştik. Şimdi de başka bir ressamdan, Melissa McCracken’dan bahsedeceğiz.

Şarkıları Görebilen Resimler

Melissa McCracken, duyduğu her şeyi görebilen bir ressam. Kendisi sinestezik bir kişi olduğundan soyut yağlı boya tablolarında aslında notaları gördüğü şekliyle resmediyor. Kansaslı sanatçı duyma duyusunun tetiklenmesiyle renkler görüyor. McCracken için, caz müziği yanardöner bir blues, beyazlar ve altınlar gibi görünürken, sıradan bir pop şarkısı parlak pembe ve mor renkte olabiliyor.

Sanatçı kendisini ve sinestezik olmasını sözlerden çok resimle anlatmanın onun için daha doğal ve normal olduğunu belirtiyor. Şarkıları dinlemeden önce bazı müzik türlerinin kafasında renklerle bağdaştığını söylüyor sanatçı.

Melissa’nın işlerini sitesinde ve Instagram’ında inceleyebilirsiniz.

The In-Between 96” x 74” oil on canvas sold

A post shared by Melissa McCracken (@melissamccrack) on

Görsel: Instagram