Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Grafiklerin Serüveni

Grafiklerin Serüveni

Maja Gehrig’in deneysel animasyon filmi Average Happiness; grafikler, tablolar ve diyagramlardan çeşitli manzaraların yaratıldığı bir evrene kapı açıyor.

Her taraftan verinin ve istatistiğin fışkırdığı bir çağda yaşıyoruz. COVID-19 nedeniyle sürekli veriler ve tablolarla çevrili pek de hoş olmayan iki yılı geride bıraktık. Pandemi öncesinde de istatistik ve veri akışları finanstan eğitime, medyadan spora kadar pek çok alanda karşımıza çıkıyordu.

İstatistiklere karşı bakış açımızı değiştirmek, grafiklerle, çubuklarla ve eğrilerle dolu o ruhsuz alana biraz duygusallık katmak isteyen Maja Gehrig, deneysel kısa animasyon filmi Average Happiness ile dalgalı çizgilerin ve grafiklerin dünyasında keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

maja gehrig

Grafikler bozuluyor yolculuk başlıyor

Bir PowerPoint sunumundaki noktalar çizgilere, çizgiler geometrik şekillere dönüşüyor. Verilerin ışığında oluşan sıkıcı grafikerin dönüşmeye ve değişmeye başladığı Average Happiness, karmaşık ve soğuk tabloların gizli güzelliğini ortaya çıkarıyor. Dairesel grafik güneşe, çubuk grafikler metropol şehrin gökdelenlerine dönüşüyor. Bu diyagramlar ve eğriler nesnellikle verileri temsil ederken kendileri de mümkün olan en öznel şekilde hareket ediyor. Yönetmenin bir kelime hatasından fikrinin temellerini attığı deneysel animasyon, tabloları hipnotize edici karakter olarak tasavvur ediyor.

Yönetmen Maja Gehri, filmde kullanılan tüm grafiklerin aslında var olduğunu hepsinin çevre sorunlarından finans konularına, mutluluk istatistiklerinden cinsiyet eşitsizliği sorununa kadar farklı alanlarda konuya sahip olduğunu vurguluyor. Kimisinin çelişkili sonuçlar barındırdığı bu devasa veri yığını içinde medya üzerinden aşırı dozda maruz kalınan araştırma ve anketlere vurgu yapılıyor.

Maja Gehri, animasyon filmin en önemli aşamalarından birinin verileri görselleştirmek olduğunu söylüyor. Grafikleri kendi bağlamlarından kopararak onlara yeni bir tanım atfetmek, onların ilk işlevi dışında farklı bir hava kazandırmak ve bunu yaparken de soyut ile somut arasındaki ideal dengeyi korumak önem taşıyor. Filmin seslendirilmesinde ise Cambridge Üniversitesi’nde profesör olan Chris Brooks’un finans ve ekonomi üzerine verdiği bir dersten esinleniliyor.

7 dakikalık animasyon filmi Avrupa’da birçok festival seçkisinde de yer aldı.

 

Künye

Yönetmen: Maja Gehrig
Animasyon: Maja Gehrig, Stefan Holaus
Senaryo: Maja Gehrig
Kurgu: Maja Gehrig, Nora de Baan
Mix: Christoph Benz, Jingle Jungle
Yapımcı: Oliver Zobrist
DOP: Maja Gehrig
Ses: Peter Bräker
Müzik: Joy Frempong
Beste: Stefan Holaus