Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görünmeyen Engelleri Görünür Kılacak İkonlar

Görünmeyen Engelleri Görünür Kılacak İkonlar

McCann London'un başlattığı Visability93, engelleri görünür olmayan insanları toplum içinde görünür kılmak amacıyla yaratılan bir ikon seti.

Uluslararası Erişim Sembolü 1968’de Danimarkalı tasarımcı Susanne Koefoed tarafından tasarlanmış. O yıllardan beri engelli tuvaletlerini, park yerlerini, geçitlerini, oturma yerlerini ve onlara özel diğer alanları göstermek için kullanılıyor. Oysa engelli insanların %95’i tekerlekli sandalye kullanmıyor. Hatta bunların da büyük bir kısmının engeli görünür bile değil. Dolayısıyla bu insanlar toplum içinde fark edilemiyor, engelli alanlarını kullandıklarında sorunlarla karşılaşıyor, anlaşılamayabiliyorlar. Bu nedenle engeli görünür olmayan insanların engelli alanlarına erişimleri kısıtlanıyor.

McCann London Visability93 projesinde önemli bir tasarım sorusu sorarak bu sene 50. yılını kutlayan Uluslarası Erişim Sembolü’nün yeniden gözden geçirilmesinin gerekliliğini ele alıyor. Aslında sembolün güncellenmesi ve günümüzü daha yansıtan biraz daha dinamik bir hale getirilmesi zaman zaman gündeme gelen bir konu. Ancak bugüne kadar yapılan değişiklikler yine tekerlekli sandalye ile sınırlandırıldı. Bu projenin amacı ise sembolün görünür ya da değil tüm engelleri kapsayabilir hale getirilmesi.

Konuyla ilgili bir tartışma başlatılmasını ve yeni fikirlerin doğmasını amaçlayan ajans; bu doğrultuda öne sürdüğü yeni ikon font setiyle görünür olmayan engellerin de var olabileceğini hatırlatıyor.

Kitlesel Bir Tasarım Çağrısı

Setin başlangıç ikonları McCann London yaratıcıları tarafından yaratılmış. Pek çoğunun hayatlarında bu görünmez engellerle boğuşan bir sevdikleri var. Burada edindikleri deneyimlerle yarattıkları bu yeni simgeler görünmez engeller konusunu toplum içinde görünür kılmayı amaçlıyor.

Visability93, McCann London tarafından başlatılmış bir kitlesel tasarım hareketi aslında. San Diegolu sosyal sorumluluk inisiyatifi Invisible Disability Project ile iş birliği içerisinde yürütülüyor. Proje; tasarım topluluğunu bu konuya dikkat çekmeye çağırarak bir değişim hareketi başlatmayı hedefliyor. Proje için dünya çapında pek çok tasarımcı, yardım kuruluşu ve engelli bireyle birlikte çalışılıyor.

Farklı Engelleri Kapsıyor

Şu an için sette en yaygın görünmez engelleri temsil eden 29 ikon var.  Bu engeller arasında lupustan epilepsiye, Crohn hastalığından obsesif kompulsif kişilik bozukluğuna, şizofreniden alzheimer’a kişinin günlük hayatını zorlaştıran, sosyalleşmesinin önüne geçen, sokakta yürümek ya da tuvalete gitmek gibi temel konularda önüne engeller koyabilen pek çok hastalık ve rahatsızlık yer alıyor. Bu ikonların sayısının artması, daha çok görünmez engeli kapsar hale gelmesi, tasarımcıların yeni ikonlar eklemesi ve bu ikonların kullanım alanlarının yaygınlaşması umuluyor.

Projenin internet sitesi üzerinde ikon setini tek tek görebilir, her bir simgenin temsil ettiği engeller konusunda bilgi alabilirsiniz. Ayrıca site üzerinde satışı yapılan poster ve tişörtlerden elde edilen gelir de Invisible Disability Project’e bağışlanıyor. Font setini de ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz.

visability93_mccann london_bigumigu_

visability93_mccann london_bigumigu_

Görsel: Visability93