Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Handy Park, Engellilere Ayrılan Park Yerlerini Koruyor

Handy Park, Engellilere Ayrılan Park Yerlerini Koruyor

Meksika’da geliştirilen akıllı park cihazı, engellilere ayrılan park yerlerinin gereksiz yere işgal edilmemesi için caydırıcı bir yöntem uyguluyor.

Meksika’daki insanlar, engelliler için ayrılan park yerlerine saygı göstermiyor ve herhangi bir suç işlemediklerini düşündükleri ve yaptırım gerektiren bir sonuçla karşılaşmadıkları için, engellilerin ihtiyacı olan bu alanlara araçlarını park etmekte bir sakınca görmüyor.

Mescalina’yla ortak bir çalışma yürüten Morelia Belediye Meclisi, Morelia Şehir Ulaşım Merkezi için engellilerin park yerlerini koruyan akıllı cihaz “Handy Park”ı (Pratik Park) geliştirdi.

Bir takım teknolojik özelliklerle donatılan bu alet, yerleştirildiği engelli park yerinde haksız yere kullanılmı engellemek için bir bakıma gözcülük yapıyor. Park yerine giren otomobilin plakasını, yerleşik kamera sistemi sayesinde görüntülüyor ve plakanın üstünde engelli sürücüler için özel olarak hazırlanan tekerlekli sandalye simgesinin yer alıp almadığını yaptığı taramayla kontrol ediyor.

Eğer, plakada tekerlekli sandalye simgesi yoksa, sürücüye aracını oradan kaldırıp başka bir yere park etmesi için 60 saniye süre tanıyor. 60 saniye sonunda araç aynı yerdeyse ulaşım merkezine Wi-Fi ile aracın uyarıya rağmen çekilmediğine ilişkin bir bildirim gönderiyor ve otomatik olarak trafik cezası fişi kesiyor.

Morelia kentinde; alışveriş merkezi, park, üniversite ve halka açık bazı diğer alanlara yerleştirilen ve sosyal farkındalık yaratan cihaz, engelli park yerlerini gereksiz yere işgal eden sürücülerin bu davranışlarının bir karşılığı olduğunu onlara gösterirken, engelilerin toplumda saygı görmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.

Görsel: Vimeo