Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kimin Alanına Park Ettiğinizi Bir Daha Düşünün

Kimin Alanına Park Ettiğinizi Bir Daha Düşünün

Engellilerin hayata katılması için çalışan Access Israel; engelli alanlarına park edilmesi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla engelli işaretlerini, gerçek insanların fotoğraflarıyla değiştirdi.

Engellilerin önlerindeki en büyük zorluk engellerinden ziyade şehirlerin onların ihtiyaçları düşünülerek planlanmamış olması ve diğer insanların onlar için ayrılan alanlara saygı göstermemesi belki de. 1999’da kurulan Access Israel, İsrail’de bu konuyla ilgili farkındalık kampanyaları yürüten ve engellilerin hayata katılabilmesi için çalışan bir yardım kuruluşu. Son kampanyası ise engelli park alanlarına park eden insanlara yönelik.

Leo Burnett Israel iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışma “People. Not Symbols” adını taşıyor. Çalışma; ülkemizde de sık sık yaşanan bir konuya değiniyor: Engelliler için ayrılmış otopark alanlarına park edilmesi! Özellikle tekerlekli sandalye kullananların hayatını ciddi şekilde zorlaştıran bu durum; biraz insanların düşüncesizliğinden ya da başkalarının alanlarına saygısızlığından kaynaklanıyor belki de. Sorulduğunda hep bir bahane var zaten: Kimse yoktu, biri gelirse çekeceğim, sadece 1 dakikalığına park ettim, bir şey bırakıyordum, görmedim…

Gerçek Fotoğraflarla Değiştirilen Tabelalar

Access Israel’in Dünya Engelliler Günü vesilesiyle gerçekleştirdiği çalışma; tabelalarda gördüğümüz engelli işaretinin ne demek olduğunu net bir şekilde göstererek insanları bilinçlendirmeyi hedefliyor. Bunun için tekerlekli sandalyedeki onlarca insanın fotoğrafı çekilmiş. Ve İsrail’in farklı noktalarındaki engelli tabelaları, bu fotoğraflarla değiştirilmiş. Böylece düşünmeden, akıllarına estiği gibi her yere park eden insanların oranın aslında kimin hakkı olduğunu, bir sembol yerine gerçek bir insan gösterilerek anlamaları sağlanmış. Basının da desteğini alan kampanya pek çok haber bülteninde, gazetede ve dijital yayında kendine yer bulmuş.

 engelli_access-israel_leo-burnett-israel_people-not-symbols_israil_bigumigu

 engelli_access-israel_leo-burnett-israel_people-not-symbols_israil_bigumigu

Çoğumuzun üzerinde düşünmediği ve “Aman canım, ne olacak ki” diyerek geçtiği bu durum; toplumun engellilere bakışını göstermesi ve daha büyük resme bakıldığında, o toplumda saygı kavramının yerini anlamak açısından önemli bir örnek. Çünkü elbette, engelli alanına park eden bir insanın hayatın başka pek çok alanında da başkalarının haklarına saygı gösterdiğini düşünmek zor. Ülkemizde de gerekli bir kampanya, sadece engelli alanları için değil; kaldırımlara park etme konusunda da bir şeyler yapılmalı.

Trafik işaretleri üzerinden farkındalık kampanyası yeni bir şey değil. Şehrin her yerine yayılmış bu işaretler pek çok yardım kuruluşu tarafından çeşitli amaçlarla kullanılıyor. Bunlara bir örneği de Cannes Lions 2017’de ödül alan “Equality Signs” işinde görmüştük. Orada da trafik işaretleri cinsiyetçilikle savaşmak için sadece erkekleri değil; kadınları da gösterecek şekilde değiştirilmişti.

Künye:
Reklamveren: Access Israel
Reklam Ajansı: Leo Burnett Israel
Yönetim Kurulu Başkanı: Adam Polachek
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Ami Alush
Yetkili Strateji Yönetmeni: Shai Nissenboim
Yetkili Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Idit Zukerman
Yaratıcı Konsept: Mila Dayan, Chen Federing, Meital Miller
Müşteri Süpervizörü: Inna Tubin
Müşteri Temsilcisi: Ilana Peisakhin
Yapım Yöneticisi: Simi Ben Zikri, Menny Zarhia
Grafik: Viki Bergman, Shlomi Amir, Elad Ziv
Stratejik Planlama: Liz Stull

Görsel: YouTube