Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Audi’den Yol Güvenliği İçin Sitelere Eklenebilecek Bir Kod

Audi’den Yol Güvenliği İçin Sitelere Eklenebilecek Bir Kod

Audi'nin direksiyon başında internette gezinilmemesi için geliştirdiği "Safety Code" bir siteye eklendiğinde konum bilgisini analiz ediyor ve otomobil kullanıldığının tespit edilmesi durumunda site kullanıcıya kapatılabiliyor.

Akıllı telefonlar yaygınlaştıkça daha önce pek de var olmayan sorunlar da ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de otomobil kullanırken telefonla ilgilenmenin yol açtığı trafik kazaları. “Yürürken mesaj atamazken direksiyon başında nasıl yazacaksınız”  diye soran FCB Cape Town işi  veya çok ses getiren “It Can Wait” kampanyası bu konuya eğilen işlerdendi. Audi ise otomobil kullanırken internette gezinmenin sonuçlarını anlatmak yerine bunu engellemeye yönelik bir çözümle geliyor.

İstatistiklere göre trafikteki her 10 sürücüden 8’i telefonlarıyla ilgileniyor. Bu tehlikeli bir oran zira direksiyon başında 2 saniyelik bir dikkat kayması bile çarpma riskini 20 katına çıkaran bir şey. Peki ne yapıyoruz telefonlarımızla? Çoğu otomobilde artık telefonlar bağlanabiliyor. Dolayısıyla arama yapma/ yanıtlama, müzik çalma değil sorun. Daha çok mesajlaşma ve internette gezinme. Audi’nin “Safety Code” işi ikincisine yönelik. İnternet sitelerini otomobil kullanırken sitelerinde gezilmesine izin vermemeye çağırıyor.

İnternet Sitelerine Çağrı

Safety Code, ücretsiz bir kod parçacığı. Bir internet sitesi sahibi olan herkes bu kodu sitesine ekleyebiliyor. Bu sayede site, kullanıcının konumunu GPS’le analiz edebilir hale geliyor. Kişinin otomobil kullanıp kullanmadığına karar veren site, hız saatte 20 km’yi aştığında siteyi kullanıcıya kapatıyor. Kullanıcı aracı kendisinin kullanmadığını doğrulayana kadar da site tekrar açılmıyor.

audi_Åkestam Holst_safety code_isveç_bigumigu

Reklam ajansı Åkestam Holst tarafından yaratılan Safety Code, yol güvenliği açısından bir ilk. Telefonları bloke eden bir uygulama yok, uyarılar içeren bir kamu spotu değil. Herkesi bu konuda bir şeyler yapmaya çağıran, internet sitelerine yönelik ilk çözüm. Kod, hazırlanan mikro site üzerinden edinilebiliyor. Sitede ayrıca konuya ilişkin istatistikler ve Audi’nin yol güvenliği teknolojileri hakkında bilgiler yer alıyor.

Uygulamadaki Olası Sorunlar

Kampanyaya ne kadar çok internet sites katılırsa etkisi de o kadar artacaktır tabii ama kaç internet sitesi katılır, orası biraz soru işareti. Bir de otobüs, taksi ya da metroda giderken veya yolcu koltuğunda otururken sürekli bu uyarıyla karşılaşmak can sıkıcı olacaktır. Mümkün mü bilemem ama bunu sormak yerine kimin kullandığını da anlayabilse şahane olurdu. Tabii emniyet kemeri ikazından kurtulmak için çözümler geliştiren ülkemiz gibi yerlerde “Hıhı evet, ben kullanmıyorum” diyerek uyarının geçilmesi de gayet olası. Uzun sözün kısası, iyi bir fikir olmakla birlikte şimdilik biraz daha yolu var gibi görünüyor.

Künye:
Reklamveren: Audi
Reklamv Ajansı: Åkestam Holst, NoA, Stockholm, Sweden
Yaratıcı Yönetmen: Magnus Jakobsson
Sanat Yönetmeni: Michal Sitkiewicz, Eva Wallmark, Jeremy Phang
Reklam Yazarı: Rickard Beskow, Kalle Åkestam
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Lina Engler
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Jenny Strinnhed
Dijital Yapımcı Johan Eklund
Planlama: Simon Stefansson
Yapımcı: Henrik Adenskog
Motion Tasarım: Eskil Lundberg
Fotoğraf: Nisse Axman
Halkla İlişkiler Yönetmeni: Ida Persson

Görsel: YouTube – Safety Code